Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени искат Плутон отново да бъде окачествена като планета

21 февруари 2017, 16:33 часа • 3310 прочитания

Може би от малки знаете, че Плутон е последната планета от Слънчевата система, но от няколко години насам небесното тяло изпадна от листата с планети.

„Това са глупости“, казва шефът на мисията New Horizons Алан Стерн по повод отнемането на официалния статус на планета от Плутон. Сега Стерн оглавява специален екип от учени, който е предложил нова дефиниция за планета, която не само ще върне леденото джудже в редиците на Слънчевата система, но ще помогне на учените да класифицират много обекти, които нямат собствена звезда.

Предложението, което Стерн и екипът му са подали за одобрение, ще промени дефиницията за планета до много просто определение: „тяло с по-малка маса от звезда, което никога не е извършвало ядрен синтез и има достатъчно гравитация, за да приеме сферична форма, адекватно описана чрез триосев елипсоид, независимо от орбиталните му параметри“.

Стерн чувства Плутон много близък до сърцето си, защото оглавяваше мисията на New Horizons до Плутон, която върна детайлни снимки и нова информация за небесното тяло. От Международната астрономическа общност ще зависи какво ще се случи с тази нова система и дали тя ще бъде приета, съобщава IDG.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес