Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп рестартира космическото командване към ВВС на САЩ

30 август 2019, 07:37 часа • 2680 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп създава ново командване в Пентагона, посветено на Космоса в момент, в който американските военни лидери се притесняват натиска от страна на Русия и Китай да отнемат преимуществото на САЩ в най-новата военна област.

"Днес е ключов ден, в който признаваме важността на космоса за американската сигурност и отбрана", заяви Тръмп по време на специална церемония в Белия дом. "SpaceCom ще гарантира, че американската доминация в космоса никога няма да бъде заплашена", смята американският президент.

Според плановете, новото звено ще отговаря за плановете за "звездни войни" и ще разработва специални системи за Космоса. Началник ще е генерал Джон Реймънд.

Всъщност SpaceCom е съществувало между 1985 и 2002 година, но дейността му е прекратена след атентатите на 11 септември, 2001 година, заради промяна на фокуса на САЩ към борба с тероризма.

Междувременно Тръмп обяви, че отменя визитата си в Полша за честването на годишнината от Втората световна война, за да се съсредоточи върху приближаващия крайбрежието на страната ураган "Дориан".

"За да се уверя, че всички ресурси на федералното правителство за насочени срещу приближаващия ураган, реших да изпратя вицепрезидента Майк Пенс в Полша този уикенд, вместо мен", заяви Тръмп в Белия дом.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес