Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таралеж робот ще изследва комети (ВИДЕО)

07 септември 2015, 11:27 часа • 11246 прочитания

Малък робот с названието „Таралеж“ (Hedgehog) един ден ще скача по кометите или други неголеми тела из Слънчевата система, обещават учените от НАСА.

„Таралеж“ е нов вид самоходен апарат, който ще скача по повърхността, вместо да се вози на колела. Роувърът е с кубична форма и ще може да работи независимо от коя страна ще кацне“, казва Иса Неннас, ръководител на научния екип на „Таралеж“ в Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Космическият апарат всъщност е много прост. „Таралеж“ е направен във формата на куб с шипове. Апаратът се движи, върти се и спира с маховици във вътрешността на куба. Шиповете влизат в ролята на „крака“ по време на скоковете, а също предпазват корпуса на апарата.

„В шиповете може да се намират и инструменти, например термосонди, които да измерват температурата на повърхността“, обяснява Неснас.

Изследователите са тествали два „таралежа“ в нискогравитационна среда. Двата робота работили отлично, въртейки се като торнадо. Апаратите дори успели самостоятелно да излязат от дупки. Тези маневри са особено важни за такъв обект като комета.

И което също е важно – роботите таралежи са сравнително евтини и няколко апарата може да се изпратят едновременно на един обект.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес