Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата

12 ноември 2014, 21:24 часа • 49461 прочитания

Европейската роботизирана сонда Philae ("Фила) може да не се е закрепила за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в харпуните за приземяване. Това предаде АФП, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

„Има някои индикации, че те (харпуните) може да не са се задействали, което може да означава, че стоим върху мек материал и не сме закотвени”, каза отговарящият за програмата Philae Стефан Уламек пред журналисти.
„Ние трябва да анализираме каква е действителната ситуация. Ние трябва да знаем точно къде сме се приземили, как сме се приземили”, каза той, след като ликуването в края на 7-часовото спускане на апарата се превърна в загриженост.

По-рано отдел на Европейската космическа агенция съобщи в Twitter, че анализ на телеметричните данни „показва, че харпуните не са се изстреляли както първоначално се е смятало”, но въпреки това апаратът е „в страхотна форма”.

Днес европейската сонда "Фила" направи първото по рода си кацане върху комета, върховен етап в стремежа на учените да проучат произхода на Слънчевата система.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес