Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският сегмент на МКС остана без една станция за скачване

04 октомври 2021, 22:45 часа • 2929 прочитания

Русия не може пълноценно да използва една от станциите за скачване на Международната космическа станция заради липса на херметичност в преходната камера на модула "Звезда". Това съобщи ТАСС, като цитира генералния конструктор на Ракетно-космическа корпорация "Енергия" Владимир Соловьов.

"Сега често се говори за нехерметичността на преходната камера, имаме голям късмет, че тя е в края, ние затворихме това отделение. Вярно е, че това ни лиши за минута от докинг станцията, което леко стеснява възможностите. Но изтичането е много незначително", каза Соловьов на конференция на Института за космически изследвания на РАН.

Той отбеляза, че в американския сегмент на МКС са регистрирани 250 забележки по сериозни системи като конструкцията, слънчевите батерии. "Те имат повече възможности, повече ресурси, затова по-рано имат възможност да поръчат различни видове резервно оборудване", каза Соловьов, цитиран от 24 часа. Сега космическите кораби се скачват към модулите "Рассвет" и "Наука". През ноември се предвижда скачване към МКС на модула "Причал

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес