Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протуберанс се откъсна от Слънцето (ВИДЕО)

18 февруари 2016, 08:15 часа • 21259 прочитания

НАСА е публикувала видео с висока резолюция на откъсващ се от Слънцето протуберанс – концентрация на вещество над повърхността на светилото, което се привежда в движение от неговото магнитно поле.

Снимките, от които е монтирано видеото, са направени на 3 февруари 2016 година в невидимия за човека ултравиолетов диапазон (с дължина на вълната 304 ангстрьома) от научния инструмент на космическата станция SDO (Solar Dynamics Observatory), съобщава сайтът на НАСА.

Една от проявите на слънчевата активност е възникването на специфични влакна в слънчевата атмосфера, а именно – плазмени образувания. Когато те станат видими на края на слънчевия диск, се наричат протуберанси.

Протуберансът е гигантски фонтан на плътна кондензация на сравнително студено (в сравнение с короната на Слънцето) вещество, което се издига и задържа над повърхността на Слънцето от магнитното поле.

Изучаването на протуберансите е започнало със затъмнението на Слънцето на 8 юли 1842 година, когато Доминик Араго, Джордж Ейри и други астрономи ги забелязали във вид на яркорозови образувания около черния диск на Луната.

Протуберансите се виждат добре по време на пълни слънчеви затъмнения. Извън затъмненията протуберансите се наблюдават с помощта на специални спектрални уреди.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес