Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парад на планети, комета и падащи звезди: небесните събития през декември

03 декември 2021, 09:10 часа • 8118 прочитания

Втората и третата седмица на декември 2021 година ще бъдат наситени с астрономически събития. Всяка вечер от 7 до 10 декември след залеза на Слънцето в югозападната част на небето с невъоръжено око ще може да се наблюдава парад на планети ниско над хоризонта: в сектор от 30 градуса ще се построят Венера, Сатурн и Юпитер.

А на 7, 8 и 9 декември ще ги посети и естественият земен спътник – Луната. Това разказва Владилен Санакоев от Уралския федерален университет.

По това време Венера ще се намира близо до Плутон, тяхното максимално сближение ще настъпи на 11 декември. Уви, Плутон ще може да се наблюдава само с телескоп.

Но затова на 6, 7 и 8 декември има голям шанс да се любуваме на кометата C 2021 A1 Leonard. Ориентир за нейното откриване ще бъде най-ярката звезда в Северното полукълбо – Арктур. Кометата ще може да се види вечер много ниско над хоризонта в северозападната част на небето веднага след залеза на Слънцето или сутрин рано в североизточната част на небето. На 16 декември кометата ще премине близо до Венера, затова по тази най-ярка планета може да се ориентираме при търсене на кометата и в останалите дни.

Ученият предупреждава, че за да наблюдение на кометата на 16 декември вероятно ще бъде необходим бинокъл. За невъоръжен поглед обектът ще бъде достъпен за наблюдения към 10 декември. Кометата ще прилича на мъгливо петънце на небето и ще бъде видна, ако небето е чисто и тъмно, а зрението на наблюдаващия – остро.

Активността на метеорните потоци Джеминиди и Урсиди ще достигне своя максимум също през декември, но Луната ще пречи на наблюденията, допълват от Московския планетариум.

Първи пик на активност ще достигне потокът Джеминиди, действащ от 4 до 17 декември. В нощта на 14 декември астрономите прогнозират до 120 метеора в час. Техният радиант (точката, от която сякаш изникват метеорите) ще се намира близо до ярката звезда Кастор в съзвездие Близнаци.

„Метеорите Геминиди са бели и ярки и могат да падат много често. Потокът лети не срещу Земята, а я догонва, затова скоростта на метеорите не е висока (около 35 км/сек)… Условията за наблюдение на Джеминидите през 2021 година са неблагоприятни. Луната ще бъде близка до пълнолуние, което ще настъпи на 19 декември, и ще създаде значителни затруднения в наблюденията през цялата нощ“, уточняват от планетариума.

Пикът на метеорния поток Урсиди, наблюдаван от 17 до 27 декември, ще се падне в най-дългата нощ на годината – 21-22 декември. В това време неговата активност ще нарасне до 10 метеора, очакват учените. Радиантът на потока ще се намира в съзвездието Малка Мечка.

„Урсидите могат да се наблюдават само в Северното полукълбо, през цялата нощ над северния хоризонт. Скоростта на Урсидите е около 32 км/с. Условията за наблюдение на потока – неблагоприятни. Луната тъкмо ще е преминала пълнолуние и ще създаде значителни затруднения в наблюдението на метеорите през цялата нощ“, уточняват от Московския планетариум.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес