Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Океанът на Европа е годен за живот

19 май 2016, 20:27 часа • 4246 прочитания

Химичният баланс на водоема под ледовете на Европа (един от спътниците на Юпитер) напомня на този в земните океани, става ясно от изследване на учените от Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL).

Учените са установили, че необходимият баланс от химична енергия в подледния океан на Европа може да се осъществи дори ако вулканичната активност на спътника не е достатъчно развита. Планетолозите са стигнали до тези изводи, като моделирали условията на Европа в лаборатория.

Изследователите се заинтересували от производството на водород и кислород в океана на луната, което не е свързано непосредствено с подводната вулканична активност. Оказало се, че то е аналогично на това на Земята, а производството на кислород в океана е десет пъти по-високо, отколкото на водород.

В своето изследване учените са изчислили интензивността на процеса по серпентизация, при който (на Земята) в условия на морска вода от магнезиеви силикати и желязо се образува минералът серпентин.

В резултат на този процес се отделя водород. Източник на силикатите се явяват пукнатини на дъното на подледния океан, които според учените продължават да се появяват и до днес в резултат на постепенното изстиване на луната. На дъното на земните океани също съществуват такива разломи. На дълбочина те достигат 5-6 километра. На Европа тяхната дълбочина, по оценка на учените, може да достига 25 километра.

Според учените кислород се произвежда в много по-големи количества и постъпва от горните слоеве на подледния океан на Европа. Учените се интересували от баланса на кислорода и водорода на луната. В екосистемите на Земята първият встъпва като окислител, а вторият – като възстановител. Ако кислородът в океана е прекалено много, то той ще бъде кисел и негоден за живот.

Учените са установили, че кислородно-водният баланс на спътника може да е оптимален дори в отсъствието на активни подводни вулкани.

Европа е един от основните кандидати за наличието на извънземен живот в Слънчевата система. Под ледената повърхност на Юпитеровия спътник може да се крие океан. Солената вода под повърхността на Европа може да е два пъти повече от тази в Световния океан на Земята. През 2012 година телескопът „Хъбъл“ е фиксирал водни гейзери на луната.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес