Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново изследване: Черна дупка поглъща пространството и времето

29 ноември 2023, 07:40 часа • 7664 прочитания

Свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика Стрелец А* се върти бързо и променя пространствено-времевия континуум около себе си, установи ново проучване, предаде БГНЕС.

Пространство-време е четириизмерен континуум, който описва начина, по който виждаме пространството, като слива едноизмерното време и триизмерното пространство, за да представи пространствената тъкан, която се извива в зависимост от масивните небесни тела.

Екип от физици наблюдава черната дупка, която се намира на 26 000 светлинни години от Земята, с помощта на рентгеновата обсерватория "Чандра" на НАСА - телескоп, предназначен за откриване на рентгенови емисии от горещи области на Вселената. Те изчислиха скоростта на въртене на Стрелец А*, като използваха т.нар. метод на изтичането, при който се разглеждат радиовълните и рентгеновите емисии, които могат да бъдат открити в материала и газовете около черните дупки, известни още като акреционен диск, според изследването, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Още: Сърцето на Млечния път пулсира с мистериозен сигнал

Какво означава откритието?

Изследователите потвърдиха, че черната дупка се върти, което предизвиква т.нар. ефект на лещата и вихъра (Lense-Thirring). Познат още като влачене на рамката, ефектът се случва, когато черна дупка влачи пространство-времето заедно със своето въртене, казва водещият автор на изследването Рут Дейли, професор по физика в Държавния университет на Пенсилвания, която е автор на метода на изтичане преди повече от десетилетие. Дали работи за определяне на въртенето на различни черни дупки и е автор на проучване от 2019 г., в което са изследвани над 750 свръхмасивни черни дупки.

"С това въртене Стрелец А* ще промени драматично формата на пространство-времето в близост до него", казва Дейли. "Свикнали сме да мислим и да живеем в свят, в който всички пространствени измерения са еквивалентни - разстоянието до тавана, разстоянието до стената и разстоянието до пода... всички те са един вид линейни, не е като едното да е напълно смачкано в сравнение с другите. Но ако имате бързо въртяща се черна дупка, пространство-времето около нея не е симетрично - въртящата се черна дупка повлича цялото пространство-време със себе си ... тя смачква пространство-времето и то прилича на футболна топка", добави тя.

Още: Черната дупка на Млечния път не просто се върти

Промяната на пространство-времето не е нещо, за което да се притесняваме, но изследването на това явление може да бъде много полезно за астрономите, каза Дейли.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес