Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не пропускайте кометата Каталина! (ВИДЕО)

07 януари 2016, 07:45 часа • 13551 прочитания

В средата на януари кометата C/2013 US10 (Catalina) ще се сближи максимално със Земята. Дистанцията между "небесната скитница" и нашата планета ще бъде около 108 млн. км (около 0,72 астрономически единици).

Както отбелязват астрономите, яркостта на кометата по това време ще нарасне до 5-а звездна величина, благодарение на което космическото тяло ще може да се разгледа с невъоръжено око. Главното е небето да бъде ясно.

Каталина можеше да се наблюдава още в новогодишната нощ с обикновен бинокъл с 40-кратно увеличение или неголям любителски телескоп.

Кометата е открита на 31 октомври 2013 г. С помощта на автоматизирана система за търсене на комети, създадена в рамките на обзора на небето Catalina Sky Survey. Тя произхожда от така наречения облак на Оорт – хипотетична сферична област в Слънчевата система, който се явява източник на дългопериодични комети.

На 15 декември миналата година Каталина премина през своя перихелий – най-близката до Слънцето точка – на разстояние 124 млн. км от светилото.

Според специалистите в дните на най-голям блясък тя ще може да се открие в края на "опашката" на съзвездие Голяма мечка.

Следващия път C/2013 US10 Catalina ще посети вътрешните области на Слънчевата система след няколко хиляди или дори десетки хиляди години. Точното време все още не е възможно да се изчисли, казват астрономите.

Те отбелязват, че Каталина се отнася към дългопериодичните комети, които се движат по елиптични орбити, близки до пароболичната, с много съществени периоди на въртене, отбелязва ТАСС.

Най-голямото сближаване на Каталина със Земята ще бъде на 17 януари.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес