Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА с видеоотчет срещу края на света

29 ноември 2012, 10:05 часа • 34535 прочитания

Учените от НАСА са убедени, че въпреки многобройните предсказания, през декември няма да настъпи краят на света, предаде КРОСС.

„Планетата ни е наред в продължение на 4 милиарда години и твърденията, че скоро ще настъпи краят на света, нямат никакви научни основания", се отбелязва в съобщение, поместено на сайта на НАСА.

Според една от прокобите, Земята ще се сблъска със странстваща в Слънчевата система митична планета Нибиру, чието съществуване било предсказано от шумерите.

Първоначално катастрофата бе планирана за май 2003 година. Но когато това не стана, краят на света бе преместен за 21 декември 2012 година. Това обаче не е повод, за да очакваме свършека, категорични са учените.

„Времето не свършва, само защото вашият календар в кухнята свършва на 31 декември. Така и календарът на маите не свършва на 21 декември 2012. Тази дата е последната на един дълъг период в системата от изчисления от времето на маите, но след това при тях започва нов цикъл - така, както вие ще сложите нов календар, който започва на 1 януари", пишат учените от НАСА.

Изследователите опровергават и други съществуващи теории - гибелта на планетата ни от сблъсъка с някакво небесно тяло, гигантско слънчево изригване, размяна на полюсите и „парада на планетите" - астрономическо явление, при което определен брой планети от Слънчевата система се оказват от едната страна на Слънцето в неголям сектор.

Днес учените от американската космическа агенция, сред които ще има астроном, астробиолог и специалисти по изучаването на астероидите и Слънцето, ще проведат за всички желаещи интернет конференция във видеочата на Google, по верме на която подробно ще разкажат защо теорията за края на света е чиста измислица.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес