Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА има армия от малки роботи, които може да изследват далечни планети

26 август 2014, 19:14 часа • 67747 прочитания

Новите роботи на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) изглеждат като камиончета играчки с дистанционно управление, но в бъдеще те може да служат като авангард, проучващ далечни планети, пише Space.com. Автономните роботи, наречени от инженерите на галено “суомита“ (swarmies), са много по-малки от други роботи на Агенцията, какъвто е марсоходът Curiosity, например. Всеки един от тях е оборудван с уебкамера, Wi-Fi антена и GPS система за навигация.

Суомитата функционират подобно на мравча колония. Когато една мравка открие храна, тя изпраща сигнали към останалите и мравките се събират и работят заедно, за да занесат храната в мравуняка. Инженерите от Космическия център “Кенеди” във щата Флорида са разработили софтуер, който насочва малките роботи в различни посоки в търсене на специфични, предварително определени материали като замръзнала вода на Марс. Ако един от тях намери нещо интересно, той може да използва радиокомуникация, за да извика “събратята си” да му помогнат да събере проби.

Засега суомитата обикалят само в паркингите около Ценъра “Кенеди” и са програмирани да търсят ленти от хартия с отпечатани баркодове. В следващите месеци предстои тестването на робот, проектиран да копае в извънземни повърхности, търсейки интересни или ценни материали. Тестът ще покаже колко добре софтуерът на суомитата може да контролира други роботизирани апарати.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес