Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"На руската кобила ще ѝ е по-леко". Рогозин коментира отказа на Европа от сътрудничество по лунната програма

13 април 2022, 20:48 часа • 9774 прочитания

Европейската космическа агенция (ESA) спира да работи с Русия по лунните програми. Това се казва в изявление на сайта на агенцията с позоваване на решението на съвета на агенцията от 13 април.

„ЕКА ще прекрати съвместната дейност с Русия по програмите Луна-25, Луна-26 и Луна-27. Както в случая с програмата ExoMars, <...> санкциите представляват значителна промяна в обстоятелствата и правят невъзможно осъществяването от ЕКА на планираното сътрудничество по лунните програми “, се казва в съобщението.

В изявлението се посочва, че от края на февруари агенцията извършва „изчерпателен преглед на дейностите, осъществявани в сътрудничество с Русия и Украйна“. „Целта е да се определят възможните последици от този нов геополитически контекст за програмите и дейностите на ЕКА и да се създаде по-устойчива и надеждна космическа инфраструктура за Европа“, отбелязват от организацията.

Оттам съобщават още, че лунните програми имат важно значение за агенцията и работата по тях продължава в сътрудничество с НАСА и търговски компании.

Европейската агенция добави още, че поради спирането на работата с Роскосмос по марсианската програма ExoMars Rover стартът на планираната за септември мисия е отложен. В момента ESA провежда „ускорено проучване на вариантите за по-нататъшни действия“ с френско-италианската компания Thales Alenia Space.

ExoMars-2022 няма да полети. "Казачок" ще каца сам на Марс?

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира отказа на Европа от сътрудничество. Луна-25 е първата лунна космическа програма в историята на съвременна Русия. ESA е предоставила за нея около десет изследователски инструмента за нея.

„Европейската космическа агенция обяви прекратяване на участието в руските лунни програми. Значи, сваляме техните уреди от нашите апарати. Европейската жена с товара – на руската кобила ще ѝ е по-леко“, написа Рогозин в своя Telegram канал, перифразирайки известна руска поговорка.

Рогозин смята, че на Русия ще трябва да се плаща в рубли, за да поддържа МКС

За руските автоматични лунни станции ЕКА трябваше да произведе и достави дузина научни и технологични инструменти. „Луна-25“, която трябваше да бъде изстреляна от космодрума „Восточни“ на 22 август 2022 г. с ракета-носител „Союз-2.1b“ с ускорител „Фрегат“, беше планирано да бъде оборудвана с европейска навигационна камера. Демонстрационната камера вече беше доставена в Русия през април 2021 г. Нейната задача беше да заснемане на повърхността на Луната от ниска лунна орбита, за да тества оптичния канал на бъдещата европейска система за високоточно и безопасно кацане.

Станцията Луна-27 трябваше да бъде оборудвана с европейска сонда и система за високоточно кацане. Нейният старт беше насрочен за август 2025 г., а кацането беше планирано в района на Южния полюс на естествения земен спътник. Работата на станцията след меко кацане беше планирана за една година.

Европейската космическа агенция прекрати сътрудничеството с Русия по мисиите Луна-25, Луна-26 и Луна-27 заради руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

При посещението си на космодрума „Восточни“ на 12 април Владимир Путин обяви, че Русия планира да възобнови лунната програма. По думите на руския президент страната ще продължи да развива собствена ракетно-космическа програма въпреки антируските санкции. В същото време планираното изстрелване на автоматичния апарат "Луна-25" ще бъде първото кацане в полярна област на Луната в историята на човечеството.

ОЩЕ: Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над "гъмжащите страсти"

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес