Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощен взрив ще разтърси Вселената след сблъсък на черни дупки

18 септември 2015, 15:00 часа • 39902 прочитания

Две свръхмасивни черни дупки, които се въртят една около друга в центъра на далечна галактика в съзвездие Дева, ще се сблъскат, в резултат на което ще настъпи един от най-мощните взривове във Вселената.

До този извод са стигнали американски астрономи, автори на статия в сп. Nature.

Сблъсъкът на черните дупки следва да се очаква след по-малко от един милион години и отделилата се в резултат енергия ще бъде сто милиона пъти по-голяма от взрива на свръхнова.

Въпросната двойка черни дупки (PG 1302-102) е открита през януари 2015 година, когато учените обърнали внимание на необичайно ярко петно ултравиолетово лъчение в центъра на галактиката. Една от черната дупка обикаля около другата за около пет години. С времето те се приближават все повече, генерирайки вълни в пространство времето.

По-ярката от черните дупки се върти със скорост, достигаща седем процента от скоростта на светлината. Астрономите са изяснили какъв ефект дават такива скорости в ултравиолетовото лъчение (два и половина пъти по-ярко, отколкото във видимата светлина).

Един от авторите на статията сравнява този ефект с крушка, която свети ту на 100 вата, ту на 60, ту на 20.

Много черни дупки, включително и свърхмасивните в активните ядра на галактиките, в хода на своята еволюция могат да се слеят. Например гравитационните обекти в центровете на Млечния път и Андромеда след сблъсък след около пет милиарда години ще се обединят в една черна дупка.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес