Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мангалян" изпрати снимка на древна равнина на Марс

09 ноември 2015, 15:25 часа • 12484 прочитания

Индийската сонда "Мангалян" получи снимка на така наречената Арабска земя на повърхността на Марс – една от най-древните равнини на неговата повърхност, съществуваща в автентичен вид почти от времето на съществуване на Слънчевата система, съобщава ISRO.

Снимката е направена в края на октомври от камерата MCC на сондата от разстояние 15 000 км от повърхността на Марс с резолюция 774 м на пиксел.

Благодарение на високата резолюция на снимката може да се видят множество малки кратери, покриващи повърхността на равнината за последните 3-4 милиарда години, множество загадъчни тъмни структури, които периодично изчезват и се появяват през лятото и зимата, а също така редица канали и каньони.

"Мангалян" беше изпратена в Космоса на 5 ноември 2013 година и достигна Марс през септември 2014, след като извърши серия необичайни маневри на орбитата на Земята за по-икономичен полет към Червената планета.

Главна цел на мисията е изпитание на технологии, необходими за "проектиране, планиране, управление и осъществяване на междупланетни мисии".

ISRO нарича мисията "технологична". Индийската марсианска мисия се смята за много рентабилна, тъй като общата ѝ стойност е около 70 милиона долара.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес