Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магнитни аномалии защитили леда в полярните кратери на Луната

23 март 2022, 12:35 часа • 3208 прочитания

Планетолози са открили, че магнитните аномалии близо до южния полюс на Луната са в състояние да предпазят отлаганията на воден лед в кратерите от унищожаване от потока слънчев вятър, като отклоняват йоните. Такъв извод е направен в хода на картографиране на магнитните аномалии в района на южния полюс на Луната по данни на наблюдения на магнитометъра на орбиталния апарат Kaguya. Докладът за резултатите от работата е представен на 53-тата конференция за лунни и планетарни науки (LPSC).

Полярните райони на Луната представляват голям интерес за астрономите, тъй като Слънцето никога не се издига над ръбовете на много от разположените в тях кратери, поради което температурата в кратерите спада до -250 градуса по Целзий. В резултат на това кратерите се превръщат в студени капани и са способни да съхраняват воден лед. Признаци за неговото наличие вече са открити от орбиталните апарати LRO и „Чандраян-1“. Това прави полярните райони на Луната привлекателна цел за планиране на изследователски мисии, включително пилотирани, както и за изграждане на лунни бази.

НАСА отваря пробите от Луната, донесени преди 50 години

От една страна, йонното бомбардиране от частиците на слънчевия вятър може да допринесе за попълването на летливи вещества на Луната - водородът от слънчевия вятър е в състояние да реагира с лунния кислород с образуването на хидроксил. От друга страна, процесът на йонно разпрашване е един от няколкото значителни механизма за загуба на воден лед в постоянно сенчестите зони близо до полюсите на Луната. Предишни изследвания по оценка на потока на водородния поток от слънчевия вятър отчитали само влиянието на топографията, без да вземат под внимание наличието на значителни магнитни аномалии в района, които са способни да отклоняват йоните.

Карта на величината на магнитното поле в южното полукълбо на Луната на височина 30 километра според магнитометъра на орбиталния апарат Kaguya. L. L. Hood et al. / 53rd Lunar and Planetary Science Conference, 2022

Екип планетолози начело с Лон Худ от Университета в Аризона са публикували резултатите от картографирането на магнитните аномалии около южния полюс на Луната, използвайки наблюдателни данни от магнитометъра на орбиталния апарат Kaguya. Те били събрани на височина от 30 километра от повърхността на Луната. За да създадат най-точните карти, учените първо съставили карти на отделни области, като избрали само най-добрите данни от измерванията на магнитометъра, а след това ги комбинирали, за да създадат по-голяма карта.

Учените установили, че има умерени магнитни аномалии върху поне два постоянно засенчени кратера близо до южния полюс на Луната. Макар че напрегнатостта на магнитното поле на тези аномалии (и на лунните магнитни аномалии като цяло) е твърде ниска, за да предпази хората от космическата радиация, те са достатъчно силни, за да предпазят водния лед в кратерите от йонната бомбардировка на слънчевия вятър.

Отломки от неизвестна ракета се разбиха в Луната

Амплитудите на величината на полето на аномалиите на височина от 30 километра са около 2 нанотесла, което е по-малко от амплитудите на най-големите лунни аномалии, които силно отклоняват йоните (например 8 нанотесла за района Райнер Гама). Но поради много малкия ъгъл на падане на йоните близо до лунния полюс аномалиите могат да бъдат много ефективни за намаляване на потока от йони към лунната повърхност.

Оценките на величината на магнитното поле на лунната повърхност в тези области дават стойност над 100 нанотесла. По такъв начин бъдещите изследвания за оценка на потока водород от слънчевия вятър в постоянно сенчестите кратери трябва да вземат предвид наличието на магнитни аномалии в допълнение към топографията на местността.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Планетолози откриха причината за "асиметрията" на Луната

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес