Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде без руснаците на Марс?

15 септември 2015, 09:18 часа • 8571 прочитания

Астронавтът на НАСА, полковникът от военновъздушните сили на САЩ Тери Виртс, смята, че полетът на Марс е възможен само като международен проект, включително с Русия, пише ТАСС.

"Няма да полетим на Марс, ако това не стане международна програма", отбелязва американецът.

По думите на астронавта най-доброто на Международната космическа станция е сътрудничеството между САЩ и Русия. Независимо от случващото се американско-руските отношения в последните две години МКС "са много яки", добавя Виртс.

Американският астронавт също се похвалил със знаене на руски език, като допълнил, че в света САЩ и Русия "трябва да бъдат най-добри приятели". "Между нас има много повече общи неща, отколкото различни", резюмирал той на руски език.

По данни на НАСА Виртс е извършил първия си полет през февруари 2010 година като пилот на совалката "Индевър". През ноември 2014 г. той стартира в състава на екипажа на космическия кораб "Союз ТМА-15М" към МКС. Космонавтите се върнаха на Земята през юни 2015 г.

През август НАСА успешно завърши шестите изпитания на двигателя RS-25 за свръхтежката ракета SLS (Space Launch System), предназначена за пилотирани полети в Далечния космос, по-конкретно към Марс. Работата по създаването на SLS се провежда в рамките на договор, сключен между НАСА и Boeing.

На тази ракета САЩ планират да изпращат в Космоса многоцелевия космически кораб Orion, с който от НАСА се готвят да изпратят свои астронавти към Марс през 30-те години. Първият тестов полет на SLS е планиран за 2018 година.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес