Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Кюриосити" заработва с пълен капацитет в неделя

06 март 2013, 12:05 часа • 9642 прочитания

В неделя марсоходът на Американската космическа агенция (НАСА) "Кюриосити" ще заработи с пълен капацитет, след като на 28 февруари беше поставен в дежурен режим поради проблем в главния компютър, предаде БГНЕС.

"Постигнали сме сериозен напредък в отстраняването на проблемите", заяви Ричард Кук, мениджър на проекта за научна лаборатория на Червената планета. В събота ще бъде направен тест на състоянието на главния компютър на "Кюриосити", а в неделя ще започне да функционира отново антената на марсохода и той ще влезе в пълен контакт с наземния център за управление на мисията.

Все още контролният екип на НАСА не е успял да установи със 100% сигурност какво предизвика срив в работата на основния компютър на робота. Специалистите обаче подчертават, че "Любопитко" никога не е губил връзка със Земята.

Роботът, монтиран на шаси с 6 колела, е най-модерното творение, изпращано от човечеството на друга планета. Разработването и реализирането на мисията "Кюриосити" струва 2,5 млрд. долара. Тя трябва да продължи най-малко 2 години. Нейната цел е изследване на природата на Марс и търсене на наличие на вода с оглед подготовката на евентуална мисия на пилотиран космически кораб до Червената планета.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес