Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Космически боклук унищожи телескоп за изследване на черните дупки

28 март 2016, 18:25 часа • 5493 прочитания

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) загуби контакт със своя нов космически рентгенов телескоп Hitomi (ASTRO-H) при началото на първичните тестове и калиброване, съобщава Nature.

Състоянието на Hitomi, по думите на представителите на агенцията, остава неизвестно. В същото време военните от Обединения център за космически операции (Joint Space Operations Center) са успели да проследят рентгеновия телескоп и забелязали в непосредствена близост до него пет обекта, които напомнят отломки.

Наблюденията сочат, че обсерваторията най-вероятно се е сблъскала с космически боклук, а не се е взривила, както смятат някои експерти.

JAXA загуби контакт с Hitomi на 26 март. Оттогава е получен само един кратък сигнал от спътника и специалистите продължават опитите да възстановят контакта с астрофизичния инструмент.

Обсерваторията Hitomi, известна по-рано като ASTRO-H, е предназначена за изучаване на рентгеновите лъчи от такива космически обекти като черни дупки, галактични купове и тъмна материя.

На борда си той има спектрометър за меко рентгеново лъчение (SXS) за измерване на дължините вълни от 0,1 до 10 килоелектронволта. С помощта на SXS учените планираха да получат снимки с висока резолюция.

През 2000 г. предшественикът на Hitomi – телескопът Astro-E – беше загубен при неуспешен старт, а през 2005 г. друга рентгенова обсерватория – Suzaku – загуби своя спектрометър поради изтичане на хелий, припомня Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес