Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комети и астероиди станаха проблем за цялото човечество

14 октомври 2015, 18:48 часа • 8633 прочитания

Астероидно-кометната опасност става комплексен глобален проблем, стоящ пред цялото човечество, предупреждава Министерството на извънредните ситуации на Русия.

Към големите космически обекти се отнасят астероидите с диаметър повече от километър. На Земята са известни около 120 много големи астероидни кратера.

С падането на голям метеорит някои учени обясняват масовото изчезване на живи организми преди около 250 млн. гадене. Друг метеорит, според хипотезата на Луис Алварес, е довел до измирането на динозаврите.

Сравнително малки обекти също представляват сериозна заплаха за Земята, тъй като тяхното взривяване близо до населени места в резултат на ударната вълна и нагряването може да доведе до значителни разрушения, съизмерими с пораженията от атомен взрив. Само по случайност падането на Тунгуския метеорит в ненаселен район през 1908 година не е предизвикало такива последствия.

"Дълго време проблемът с астероидно-кометната опасност беше предмет на изучаване само от тесен кръг специалисти, но сега той се осъзнава доста по-широко като комплексен глобален проблем, стоящ пред човечеството", се казва в доклад на международния конгрес "Глобална и национални стратегии за управлението на рисковете от катастрофи и стихийни бедствия", цитиран от РИА Новости.

В документа се отбелязва, че най-ярък скорошен пример на астероидно-кометната опасност е "станало челябинското събитие от 15 февруари 2013 година, когато в атмосферата на Земята над територията на Челябинска област навлязло тяло с размер около 17 метра".

"Това навлизане се наблюдаваше като преминаване на болид, съпровождан от силен взрив, въздушна ударна вълна, светлинно и електромагнитно лъчение, сеизмични и акустични смущения. Общите щети са значителни (до един милиард рубли), медицинска помощ са потърсили повече от 1600 души", се подчертава в доклада.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес