Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комета от "Междузвездни войни" ще се взриви по време на следващото пълно слънчево затъмнение

26 юли 2023, 08:35 часа • 6771 прочитания

Гигантска комета с размерите на Халеевата комета, която сега е със странната форма на подкова, може да бъде видима по време на следващото пълно слънчево затъмнение.

Кометата 12P/Понс-Брукс вече беше на прага да стане голяма новина на нашата планета. Тя обикаля около Слънцето на всеки 71 години, но следващия път ще се доближи най-близо до нашата звезда на 21 април 2024 г., пише Fоrbes.

Кометата е със странна форма на подкова и прилича на "Хилядолетен сокол", космическия кораб, пилотиран от Хан Соло във филма „Междузвездни войни“.

Тъмната енергия може да "комуникира" с тъмната материя чрез неизвестна сила

С приближаването си до Слънцето кометите най-често увеличават яркостта си поради това, че ядрото на ледения обект се нагрява и веществото му се изхвърля в Космоса. Когато кометите се доближат много близо до Слънцето, те дори могат да експлодират, но това невинаги означава, че те ще изчезнат, просто огромен брой от съставните им компоненти ще отлетят в Космоса.

Миналата седмица астрономите фиксираха увеличение на яркостта на кометата 12P/Понс-Брукс пет пъти, което означава, че процесът на увеличаване на газовата ѝ обвивка вече е започнал поради приближаването ѝ към нашата звезда.

Според астрономите наблюдаваното увеличаване на яркостта на кометата предполага, че през следващата година може да се очаква още по-вълнуващо космическо събитие. Сближаването на кометата 12P/Понс-Брукс към Слънцето, когато тя вече е много близо до нашата звезда, ще започне на 8 април 2024 г. На този ден се очаква пълно слънчево затъмнение.

Буквално за 5 минути Луната напълно ще закрие Слънцето. Тогава, както учените очакват, огромната комета може да се види до короната на Слънцето, а наблизо ще се намира и доста яркият Юпитер. Астрономите смятат, че това ще бъде първият път, когато кометата може да бъде наблюдавана през деня, вместо през нощта. И в същото време може да се случи експлозия на кометата, която ще стане видима от Земята. Тоест всъщност се очаква изхвърлянето на вещество от кометата да се случи точно по време на пълното слънчево затъмнение.

Голяма част от Вселената е празнота. Накрая тази празнота ще погълне цялото пространство

Но дори в този момент кометата 12P/Понс-Брукс все още няма да бъде най-ярка при наблюдения от Земята. Яркостта на този обект ще се увеличи значително, когато кометата се приближи най-близо до Земята на 2 юни 2024 г. Според учените кометата ще бъде толкова ярка, че ще изглежда като звезда в нощното небе и ще се вижда с невъоръжено око.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес