Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко струват мисиите на НАСА?

09 ноември 2015, 12:33 часа • 8758 прочитания

От основаването си през 1958 г. НАСА е постигнала доста забележителни неща в науката. Официално хора са кацали на Луната шест пъти. Космическата агенция е успяла да постави лаборатории на Марс, а апарати са заснели всички планети в Слънчевата система, включително и новата планета джудже Церера.

Въпреки десетилетия на научен и технологичен прогрес все още има хора, които смятат, че финансирането на НАСА е прахосване на пари. Но когато се направят изчисленията и се тегли чертата, излиза, че всъщност американският данъкоплатец не плаща особено много.

НАСА е създадена благодарение на разгорялата се по онова време Студена война. След изстрелването на "Спутник" през 1957 г. тогавашният американски президент Айзенхауер осъзнал, че губи космическата надпревара. И така се родила НАСА.

"Има много аспекти на Космоса и космическите технологии, които ще бъдат в помощ на всички хора, докато САЩ продължават мирния си план за изследване на Космоса. Всеки човек има право да сподели разбиранията си относно приключенията, които стоят пред нас", казва президентът по време на основаването на американската космическата агенция.

Да бъдеш вдъхновен от науката и откритията е едно от най-приятните усещания за човешкото същество. Но изследването на Космоса не е безплатно. Каква е цената на огромния напредък – можете да научите в Мегавселена.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес