Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко е дълъг един ден на всяка от планетите? (ВИДЕО)

06 юни 2024, 13:30 часа • 3388 прочитания

Животът на нашата планета Земя е рамкиран по всички земни стандарти: имаме си 24 часа в един ден и всичко се случва спрямо тях. Всичко - от раждането ни до смъртта ни - е белязанo от земните часове, които формират дните, седмиците, месеците и годините.

А какво щеше да бъде, ако не живеехме на Земята? Как щяхме да се справяме, ако разполагахме не с 24 часа в денонощието, а с 9? Ами ако денонощието продължаваше толкова дълго, колкото са 56 дни?

Още: 5 заплахи, които могат да унищожат живота на Земята

Денят на всяка от планетите

В интернет открихме любопитна компютърна анимация, която показва колко продължава един ден на всяка от по-познатите ни планети. Разбира се, направена е съпоставка с 24-часовото денонощие на Земята, като единствен възможен вариант да се представят разликите. И думата "ден" е по-скоро познато понятие, с което можем да си служим, за да разберем по-добре случващото се в анимацията.

Така можем да разберем колко бързо свършва денят на Юпитер - само за 9 часа и 55 минути. На Меркурий пък денят е толкова бавен, че в Земно време се измерва като 56 дни и 16 часа. Няма край този ден на Меркурий!

Още: Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес