Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският "Нефритен заек" откри нов тип лунен грунт

23 декември 2015, 11:12 часа • 16249 прочитания

Китайският луноход "Юйту" (Нефритеният заек) е открил нов тип плунен грунт. Събраните през 2014 година образци от лунохода се отличават от всичко, което са събрали американските астронавти през 1969-1972 г. и от съветските автоматични станции. Изследването е публикувано в Nature Communications, съобщава New Scientist.

Грунтът на мястото на кацането на китайската автоматична междупланетна станция Chang’e 3 се оказал свързан със сравнително млад поток лава, а слоят реголит (грунт от отломки на астероиди и други чужди небесни тела) е бил достатъчно тънък. Следователно по получените образци учените успели да направят изводи за състава на вулканичните породи на Луната.

Американските и съветските проекти по изучаване на Луната са донесли базалти, отнасящи се към периода на максимално интензивна вулканична активност на земния спътник (преди 3-4 млрд. Години). Но Морето на Дъждовете, където кацнал Chang’e 3, се състои от по-млади потоци лава – на около 3 млрд. г.

Донесените на Земята базалти съдържат или много, или много малко титан – средни стойности отсъстват. Но в породите около мястото на кацане на Chang’e 3 съдържанието на титан е средно. Освен това те са богати на желязо.

Тези показатели се обясняват от учените с това, че изригването на вулкани на Луната е продължило по-дълго, отколкото се смяташе по-рано. Съдържащите титан (индикатор на вулканични процеси) породи са изстинали и попаднали в мантията последни.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес