Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски учени планират да взривяват астероиди с ракети

08 юли 2021, 21:50 часа • 4286 прочитания

Спомняте ли си Армагедон? Да, филмът на Майкъл Бей от 1998 г., когато екип за дълбокобойни сондажи е нает от НАСА, за да постави ядрено оръжие на астероид, заплашващ със сблъсък Земята, и по този начин да спаси планетата. Е, изглежда, че тази идея не е напълно извън сферата на реалността, макар и с различни приложения, пише БГНЕС.

Китайски изследователи искат да изпратят повече от 20 от най-големите си ракети, за да отблъснат огромен астероид - техника, която в крайна сметка може да бъде от решаващо значение, ако астероид-убиец някога застраши със сблъсък Земята.

Идеята е нещо повече от научна фантастика. Някъде между края на 2021 г. и началото на 2022 г. Съединените щати ще изстрелят роботизиран космически кораб, за да се опитат да прихванат два астероида относително близо до Земята. Когато достигне дестинацията си една година по-късно, космическият кораб на НАСА ще се стовари върху по-малкото от двете скалисти тела, за да види колко се променя траекторията на астероида. Това ще бъде първият опит на човечеството да промени хода на небесно тяло.

В Националния център за космически науки в Китай изследователите установиха при симулации, че 23 ракети Long Long 5 March, удрящи едновременно голям астероид, могат да го отклонят от първоначалната му траектория на разстояние 1,4 пъти по-голямо от земния радиус. Техните изчисления се основават на астероид, който обикаля около слънцето, наречен 101955 Бену, който е толкова широк, колкото е висока „Емпайър Стейт Билдинг“. Той принадлежи към клас небесни обекти с потенциал да причини регионални или континентални щети. Астероидите, простиращи се на повече от 1 километър, биха донесли глобални последици. Научният център цитира наскоро публикувано проучване в „Икар“, списание за планетарна наука.

Ракетите LM-5 са ключови за краткосрочните космически амбиции на Китай - от доставяне на модули на космическите станции до изстрелване на сонди до Луната и Марс. Китай успешно изстреля шест ракети LM-5 от 2016 г. насам, като последната предизвика някои опасения за безопасността, тъй като остатъците ѝ отново се появиха в атмосферата през май.

Настоящите оценки показват, че има приблизително 1% шанс астероид с ширина 100 метра да удари Земята през следващите 100 години, каза професор Гарет Колинс от Имперския колеж в Лондон. "Сблъсък с нещо с размера на Бену е около 10 пъти по-малко вероятен", каза Колинс.

Промяната на пътя на астероида представлява по-малък риск от взривяването на скалата с ядрени експлозиви, които могат да създадат по-малки фрагменти, без да променят курса ѝ, казват учените.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес