Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски космически боклук заплашва МКС

10 ноември 2021, 11:33 часа • 2149 прочитания

Руският Център за управление на полети още тази вечер е готов да проведе маневри за отклоняване на МКС от китайски космически боклук, съобщава РИА Новости, като се позовава на източник от ракетно-космическия отрасъл.

Роскосмос изучава нивото на заплаха от отломка от китайски метеорологичен спътник, който в петък се сближил с МКС.

Маневрата по отклоняване на станцията може да бъде проведена близо до полунощ днес. Очаква се орбитата на МКС да бъде повдигната с 1,2 километра с помощта на космическия кораб „Прогресс МС-18“.

Заплашващата космическата станция отломка е една от около 2500 отломки от китайския метеорологичен спътник Fengyun-1C, които се образували през януари 2007 година в резултат на изпитания на противоспътниково оръжие от Пекин.

В Роскосмос са заявили, че изучават наличните данни. „По предварителна информация фрагмент от космическия апарат Fengyun-1C ще се сближи с Международната космическа станция на 12 ноември около 4 часа сутринта московско време“, уточняват от руската космическа агенция.

Маневрата по корекция на орбитата на МКС ще бъде проведена по-рано, за да не пречи на скачването на стартиращия утре кораб Crew Dragon, който се очаква да се скачи със станцията на 12 ноември през нощта.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес