Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се взривява свръхнова (ВИДЕО)

22 март 2016, 18:30 часа • 10361 прочитания

Учените за първи път са фиксирали пряко яркото избухване на свръхнова звезда от тип II и ударната вълна от събитието в оптичния диапазон. Откритието е направено с телескопа "Кеплер", съобщава НАСА.

Международен екип учени под ръководството на проф. Питър Гарнавич от университета "Нотр Дам" в Индиана са изучавали данните, събрани от "Кеплер" в търсене на признаци от взрив на масивни звезди.

През 2011 година две такива звезди – червени свръхгиганти – се взривили в момента, когато космическият апарат ги наблюдавал. Първият исполин с названието KSN 2011a е почти 300 пъти по-голям от нашето Слънце. Той е разположен на 700 млн. светлинни години от Земята.

Втората звезда, получила наименованието KSN 2011d, е около 500 пъти по-масивна от Слънцето и се намира на 1,2 млрд. светлинни години от нас.

Както отбелязват изследователите, взривната вълна е продължила около 20 минути, затова нейното "улавяне" е голямо събитие за астрономите.

Взривът на свръхнова от тип II протича, когато звездата изчерпа своето термоядрено гориво, което води до разрушаване на ядрото на светилото под действието на гравитацията.

В първия взрив, за разлика от втория, взривът е представлявал рязко нарастване на яркостта на звездата. Причина за това може да е била малката маса на KSN 2011a.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес