Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческо: Човечеството кацна на комета

12 ноември 2014, 19:01 часа • 57937 прочитания

Днешният ден ще остане в историята и с едно историческо събитие. Европейската сонда "Фила" направи първото по рода си кацане върху комета, върховен етап в стремежа на учените да проучат произхода на Слънчевата система.

Новината за историческото кацане беше обявена от Европейската космическа агенция, съобщава БГНЕС. Роботът кацна върху кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко около седем часа след отделянето му от кораба – майка "Росета" на повече от 510 милиона километра от дома.

"На кометата сме", съобщи Европейската космическа агенция.

Учените се надяват роботът, оборудван с 10 инструмента, да отключи тайните на кометите, направени от лед и прах, които може да са помогнали за създаването на живота на Земята. Предстои апаратът да изследва химическия състав на космическия скитник.

Мисията за "космическа археология" започна през 2004 г. с изстрелването на сондата "Розета" на Европейската космическа агенция (ЕКА). Целта й е да разкрие някои от тайните на Вселената чрез кометите, смятани за примитивни останки от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес