Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истинско звездно шоу ще наблюдаваме на небето тази нощ

10 февруари 2017, 07:55 часа • 3994 прочитания

Истинско зведно шоу ни очаква в небето днес. Небесният свод ще бъде украсен от пълнолуние, лунно затъмнение и комета със зеленикав цвят.

Първо ще видим пълнолунието, а около 30 минути след полунощ срещу събота, 11 февруари, сянката на Земята ще започне да покрива Луната. Тоест, Слънцето, Земята и Луната ще бъдат почти на една линия.

Кулминацията на небесното шоу е кометата 45-P, голяма колкото футболно игрище! Тя е на 12 милиона километра от Земята. Заради газовете в нейното ядро, които се изпаряват от слънчевите лъчи, кометата ще има синьо-зеленикав цвят.Това обясни за bTV Роса Виктория Муньос Димитрова от Института по астрономия към БАН.

Астрономът обаче предупреждава: “Но ще ни трябва съвсем нисък западен хоризонт да я наблюдаваме. Тоест, не трябва да имаме никакви сгради, които да ни пречат, и рано сутрин, малко преди изгрева на Слънцето. За съжаление, кометата ще трябва да имаме бинокъл или малък телескоп, с който да я гледаме”.

Астрономите в обсерваторията "Рожен" също следят кометата и успокояват, че преминаването ѝ не крие никаква опасност за Земята.

Учените препоръчват да наблюдавате явленията от високо място, далече от светлините на градовете. Луната може да бъде заснета и с обикновен фотоапарат, но за кометата ще е нужен телескоп и по-специална техника.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес