Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хюстън, нямаме проблем"

11 ноември 2021, 10:46 часа • 3983 прочитания

Изучаването на психическите и физическите последствия от тоталната изолация – от рода на междупланетна мисия – е обект на много изследвания. Руски учени са представили резултатите от един от най-големите експерименти по този повод.

В рамките на проекта „Научни международни изследвания на уникална наемна станция“ (SIRIUS) на Института по биомеханични проблеми на Руската академия на науките са проведени два експеримента през 2017 и 2019 г. Първият продължил 17 дни, вторият – 120. В тях взели участие представители на двата пола от различни страни и култури, а резултатите са публикувани в изданието Frontiers in Physiology.

Русия започна подготовка за изпращане на човек на Луната

Проектът е посветен на изучаването на влиянието на изолацията върху психическите и физическите процеси на човека. Целта – подготовка за мисии на други планети, преди всичко на Марс.

„Екипажите на такива мисии обикновено ограничават общуването с Центъра за управление, все по-малко споделят своите потребности и проблеми – разказва Дмитрий Швед, един от авторите на изследването. – Засилване на контактите се наблюдава по време на важни събития, например при моделиране на кацане.“

Промените в поведението били регистрирани с помощта на записи на разговорите, както и на мимики и акустични характеристики на речта (интензивност, честота и вариативност). За първите 10 дни от мисията през 2019 година учените са направили 320 записа на разговори с продължителност около 11 часа. В последните 10 дни броят на разговорите намалял до 34, а тяхната продължителност – до 77 минути. На 11-ия ден от експеримента изследователите моделирали изкуствено забавяне на връзката със Земята, аналогично на това, което ще изпитват заселниците на Луната или на Марс.

НАСА обяви кога американците пак ще кацнат на Луната

Учените отбелязват, че при такива условия има различия в общуването между участващите в експеримента мъже и жени. При първите в по-голяма степен се наблюдавали гневни емоции, а при вторите – радост и тъга. Но към края на експеримента тези различия се изгладили.

Изследователите наблюдавали също така все по-голяма автономност от Центъра за управление на полети на Земята сред всички членове на екипажа, както и тяхната сплотеност към момента на приключване на експеримента – хората се сближавали независимо от пола, националността и културните различия. Според изследователите това изглежда многообещаващо за бъдещите междупланетни мисии.

Последната част от експеримента започна на 4 ноември и тя имитира полет до Луната и кацане на естествения земен спътник. Изводите от него ще допълнят картината.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес