Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ExoMars-2022 няма да полети. "Казачок" ще каца сам на Марс?

18 март 2022, 16:15 часа • 14503 прочитания

Европейската космическа агенция отказа да сътрудничи на Роскосмос в мисията ExoMars. Руската страна заяви, че ще изстреля спускаемата си мисията на Марс с „Ангара“, но не спомена нищо за планове за замяна на европейския марсоход. Може би мисията ще се проведе без марсохода.

Мисията ExoMars до Червената планета беше планирана за септември 2022 г. Тя трябваше да бъде изпратена в Космоса с ракета „Протон“ (една от последните). След много месеци на полет на Марс трябваше да се спусне платформата "Казачок" (руско производство) с маса 830 килограма, а от нея на Червената планета да се спусне марсоходът „Розалинд Франклин“.

След писмо на Европейската космическа агенция до шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин нищо от това няма да се случи.

 

Не става въпрос само за марсохода: теоретично мисията би могла да стартира и без него. Проблемът е, че част от инструментите на европейския марсоход са руско производство, а част от инструментите на „Казачок“ са европейски. Всъщност разкъсването на отношенията между космическите агенции означава, че сега ще трябва да им се търси замяна.

Както отбелязва шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин, процесът на подготовка на нова мисия от руската страна ще отнеме няколко години. Дотогава ще бъде готова „Ангара“, която ще изведе мисията в Космоса. По-малко ясно е как ще продължи европейската част на програмата. Смяната на руския инфрачервен спектрометър ISEM е сравнително лесна: подобни устройства има на Запад. Засега руският гама-неутронен спектрометър "АДРОН-РМ" няма аналози и разработката му ще бъде доста дълга.

До какво ще доведат санкциите срещу Роскосмос?

Не е сложно нова европейска мисия да бъде изведена в Космоса с ракета на SpaceX. Но европейците нямат спускаема платформа, с която марсоходът да „кацне“ на Четвъртата планета. Развитието му ще отнеме много години. В същото време срокът на годност на някои възли на „Розалинд Франклин“ дотогава може да изтече.

Хорхе Ваго, научен директор на ExoMars 2022 от ЕКА, казва за Газета.Ru колко време може да отнеме производството на заместител на „Казачок“.

„Разработването на нов спускаем апарат ще ни отнеме много време. Ако не можем да изпратим мисията в сегашната конфигурация, не виждам възможността да я изпратим до 2028 г.“, казва пред Газета.Ru Хорхе Ваго, научен директор на ExoMars 2022 от ЕКА.

В отговор на въпрос за възможността за ускоряване на разработката, например чрез свързване с други международни партньори, Ваго отговаря, че изграждането на нов спускаем модул така или иначе ще отнеме около шест години.

„Няма значение кой ще го прави – европейци, руснаци или американци. Единственият начин по някакъв начин да се ускори процесът е достъпен при изпълнението на две условия: ако вече сте разработвали такива устройства преди и имате готови части подръка. Те, от своя страна, могат да останат само от предишни конструкторски работи", обяснява ученият.

Подобен е проблемът и с платформата „Казачок“: тя също не е проектирана да работи след многогодишно чакане. Освен това самата платформа сега се намира в Европа, където е изпратена като част от подготовката на мисията. Не е много ясно дори как „Казачок“ ще бъде върнат обратно – полети между ЕС и Русия в момента няма и не се предвиждат в близко бъдеще. Може би проблемът ще бъде решен чрез полет през трета страна.

Рогозин обясни от какво зависи участието на Русия на МКС

Сега, след принудителното отлагане на мисията с години, задачите ѝ може да бъдат коригирани. Например, по това време въпросът за наличието на метан и кислород в повърхностните слоеве на марсианската атмосфера може вече да бъде разрешен от други мисии.

Основният проблем за руската страна ще бъде липсата на марсоход. Самият спускаем апарат "Казачок" е неподвижен. Теоретично Русия може също да се опита да разработи планетоход, но на практика подобен проект би бил доста скъп. Не е ясно колко е готов да инвестира Роскосмос в съвременните условия. Съдейки по факта, че Рогозин в коментара си за това събитие не казва нищо за създаването на собствен марсоход, няма основание такъв да се очаква.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Безумци": Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес