Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето къде се очаква да падне Международната космическа станция

04 февруари 2022, 12:21 часа • 11352 прочитания

След приключване на мисията на Международната космическа станция (МКС) през 2031 г. тя ще падне във възможно най-отдалечената от сушата точка насред Тихия океан.

Това обяви американската космическа агенция НАСА в свой доклад от януари. Точното местоположение на сблъсъка със земната повърхност се намира на място в район, използван и за други стари сателити и остатъци от космически боклук.

В лабораторията на МКС до момента са извършени повече от 3000 научни експеримента. Повече от 20 години учени и изследователи са използвали МКС за провеждане на изследвания в областта на биологията, физиката, биомедицината, изучаването на Земята и Космоса.

Климатични сензори, разположени на станцията, са валидирали климатични модели и са допринесли за събирането на изключително богата нова информация за променящата се климатична среда на нашата планета, както и са спомогнали за разширяването на познанията ни за явления в космическото пространство, включително неутронни звезди и тъмна материя, се казва в доклада.

Въпреки това от НАСА не могат да гарантират поддържането на научната дейност на МКС до 2030 г., защото всяко удължаване след 2024 г. следва да бъде съгласувано с партньорите – Русия, Канада, Япония, европейските страни.

От 2031 г. се очаква космическата дейност близо до Земята да се ръководи от частния сектор. Според НАСА преходът към работа на частни компании ще спести 1.3 млрд. долара от бюджета ѝ, които ще могат да бъдат насочени към други космически изследвания.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес