Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстремна турбулентност в най-ярката галактика

18 януари 2016, 16:03 часа • 4842 прочитания

Група учени от университета Диего Порталес в Чили обявиха, че са открили екстремна турбулентност в най-ярката галактика във Вселената. Изследването е публикувано в Astrophysical Journal Letters.

Откритието е направено с помощта на радиотелескопа Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Учените са получили и анализирали уникални данни от най-ярката галактика във Вселената, получила названието W2246-0526.

Предишни изследвания са показали, че тя свети в инфрачервения диапазон с интензивност около 350 трилиона Слънца. Галактиката се намира на 12,4 млрд. светлинни години от Земята. Намиращият се в нея квазар притежава такава екстремна турбулентност, че всеки момент може да изхвърли целия свой газ. Това ще доведе до формирането на нови звезди извън нейните предели.

Галактиката е толкова хаотична, че буквално се разкъсва на части. „Такива свойства правят този обект истинско чудовище на излъчване в инфрачервения диапазон – казва ръководителят на проекта ALMA Роберто Асеф. - Мощната енергия в инфрачервения диапазон, излъчвана от праха, оказва пряко и насилствено въздействие върху цялата галактика и произвежда изключително високо ниво турбулентност в цялата междузвездна среда.“

Телескопът ALMA за първи път е бил използван за проследяването на движението на газ и прах между звездите. В резултат на наблюденията е определена природата на феноменалната яркост на тази галактика. Учените смятат, че неин източник е малък, но невероятно горещ газов диск. Енергията от него се поглъща от праха, който след това я излъчва във вид на инфрачервена светлина.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес