Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Джеймс Уеб“ засне Нептун, пръстените и луните му

23 септември 2022, 07:49 часа • 5002 прочитания

Инфрачервеният космически телескоп „Джеймс Уеб“ направи първите снимки на ледения гигант Нептун, някои от неговите луни и системата от пръстени на планетата. Освен това на снимките са попаднали и далечни галактики и редки звезди от Млечния път, съобщава сайтът на обсерваторията.

Нептун, който заедно с Уран се отнася към ледените гиганти, е най-отдалечената (след като Плутон беше изключен от категорията на планетите) и една от най-слабо изучените планети в Слънчевата система. Той е посещаван само от космическия апарат „Вояджър 2“, всички други негови наблюдения и на спътниците му се извършват с помощта на големи наземни или околоземни телескопи.

NASA, ESA, CSA, STScI, Joseph DePasquale

През септември 2022 г. Нептун стана обект на наблюдения от "Джеймс Уеб", който получи негови изображения в близкия инфрачервен диапазон с помощта на камерата NIRCam. На снимките, освен самата планета, ясно се виждат нейните тънки прахови пръстени, както и далечни галактики, двойка звезди в Млечния път и 7 от 14-те спътника на Нептун.

Най-яркият от тях е най-големият спътник на Нептун – Тритон, чиято ледена кора отразява добре светлината. Това тяло представлява голям интерес за планетолозите от гледна точка на криовулканизма, освен това Тритон първоначално може да е бил обект от пояса на Кайпер, който е бил гравитационно уловен от Нептун в далечното минало.

NASA, ESA, CSA, STScI, Joseph DePasquale

На снимките Нептун няма обичайния син цвят, а изглежда много тъмен, това се дължи на силното поглъщане на близкото инфрачервено лъчение от атмосферния метан. Изключение правят височинните облаци от метанов лед, които отразяват добре светлината.

Вижда се и ураган в близост до южния полюс на гиганта, който е заобиколен от ивица височинни облаци, открити за първи път. Освен това учените забелязали тънка ярка линия близо до екватора на Нептун, която може да е свързана с глобалната атмосферна циркулация.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Дни по 16 часа, сезони по 40 години: учени разказаха за характеристиките на Нептун

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес