Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Астрономи разкриха тайната на смъртта на галактиките

04 ноември 2021, 15:34 часа • 13015 прочитания

Учените, работещи на комплекса на радиотелескопа ALMA в чилийската пустиня Атакама, са приключили голямо изследване на галактичния куп Дева. След като анализирали разпределението на въглеродния оксид в 51 галактики и около тях, изследователите са открили, че екстремалното обкръжение може да убива галактиките, като изсмуква от тях газа, необходим за образуване на звезди. Статията ще бъде публикувана в Astrophysical Journal Supplement Series и е достъпна в изданието arXiv.org.

Изследването е проведено в рамките на проекта VERTICO – първия в историята на космическите наблюдения обзор на молекулярен газ във висока резолюция в галактичния куп Дева – космически куп, в който се намират между 1300 и 2000 галактики. Астрономите обърнали особено внимание на околната среда на галактичния куп, именно на присъствието на въглероден окис в него.

Анализът на резултатите позволил да се отговори на отдавнашния въпрос на астрофозиците за това, какво убива галактиките. Оказало се, че те губят газа, който е необходим за процеса по звездообразуване, когато преминават през околната гореща плазма. Екстремалната среда прониква в дълбочина и извлича молекулярния газ, необходим за раждането на нови звезди и поддържането на живота на галактиките.

Телескопът "Хъбъл" засне сливането на галактики

„Знаем, че галактиките загиват заради своето обкръжение, но искахме да разберем защо“, пояснява Тоби Браун, ръководител на изследването от Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO).

„Галактиките в най-екстремни условия страдат силно, губейки своите газови резервоари, и в крайна сметка не могат повече да образуват звезди. За галактиките това е еквивалент на смърт – допълва Клаудия Лагос от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR) в Австралия. – VERTICO ни предлага безпрецедентна възможност да наблюдаваме как се държи молекулярният газ, което ни позволява да диагностицираме какво убива галактиките.“

От множеството различни среди във Вселената галактичният куп Деева е един от най-масивните, горещи и екстремални, което го прави особено интересен за учените, изследващи еволюцията на галактиките. Той е разположен относително недалеч от нас и е удобен за наблюдения.

Хиляди милиарди галактики чакат да бъдат открити във Вселената

Галактичният куп има диаметър 7 млн. светлинни години и съдържа хиляди галактики, носещи се през гореща плазма със скорост до няколко милиона километра в час. Това е среда толкова екстремална и негостоприемна, че в преминаващите през нея галактики може да спре процесът по образуване на звезди, а самата галактика – да изчезне.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес