Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако на Земята падне астероид…

11 февруари 2016, 20:43 часа • 10223 прочитания

Падането на астероид със средни размери на Земята ще доведе до рязко изменение на климата на планетата. Температурата ще спадне, ще настъпи нова ледена епоха и за няколко години реколтите ще се съкратят поне двойно.

Такива са изводите на учени, представени на ежегодната конференция на Американското геофизическо общество.

„Ще настъпят неприятни времена“, отбелязва авторът на изследването Чарлз Бардин. След удара на астероид с диаметър един километър в повърхността на един от континентите ще възникне 15-километров кратер. В атмосферата ще попаднат тонове прах, а избухналите пожари ще изхвърлят и сажди във въздуха.

Тези частици ще останат в атмосферата поне шест години. Нагрявайки се от лъчите на Слънцето, те ще покачат температурата в стратосферата. Това ще ускори химичните реакции, унищожаващи озоновия слой – той ще намалее с 55% и в тропиците ултравиолетовото лъчение ще нарасне до смъртно опасни стойности.

Едновременно саждите и прахът ще съкратят с 60-70% количеството слънчева светлина, достигащо повърхността на Земята. В резултат средната температура ще се снижи на осем градуса по Целзий, както в най-суровите ледникови епохи.

Глобалното застудяване ще съкрати и валежите с 50% (поради намаляване на конвекцията). Всичко това ще доведе до катастрофално спадане на реколтите, преди всичко в Европа, Северна Америка и Северна Азия.

За щастие на човечеството вероятността от падане на астероид на Земята, за въздействието на което пишат учените, в близките десетилетия е доста незначителна. Нито един от известните 879 астероида с диаметър около километър не представлява опасност за планетата, отбелязва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес