Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продажба на "Лукойл Нефтохим": Източник на френските служби заговори

30 юли 2024, 07:35 часа • 4592 прочитания

Димитриос Доциос, бивша силна фигура в Barton's Family Capital, иска да купи бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". За целта той е потърсил известната консултантска американска компания McKinsey – това съобщава френското издание Intelligenceonline. То е обвито с тайнственост – смята се, че е източник на информация от френските служби, като доста често публикува гръмки новини: Intelligence Online: Доган бърза да продаде скъпата яхта "Агата"

Че Доциос гледа към рафинерията не е новина – френското издание съобщи за неговия интерес през пролетта на 2024 година. Покупката може да се осъществи чрез американската Aecus Inc., контролирана от Доциос.

Кой ще вземе "Лукойл"?

След избухването на войната в Украйна и предприетите мерки от страна на ЕС, включително пълно ембарго на руския петрол от 2025 година нататък, темата за продажбата на "Лукойл Нефтохим" е винаги актуална, макар и да няма много развитие. Малко след местните избори през миналата година тогавашният финансов министър Асен Василев заяви, че "Лукойл" вече се готви да продава бургаската рафинерия – основният акционер "Литаско" отрече да се водят преговори за продажба, в края на миналата година "Лукойл" заяви, че обмисля да се махне от България и оттогава няма нищо съществено извън слухове и визита на Асен Василев в САЩ през февруари, 2024 година, след като се вдигна малко шум и имаше спекулации, че азербайджанската СОКАР може да е на полпозишън да вземе рафинерията, което беше отбелязано от в. "Сега": Асен Василев обсъди в САЩ бъдещия купувач на "Лукойл Нефтохим"

Извън санкциите на ЕС, силен фактор за продажба е концесията за "Росенец", която беше отнета на "Лукойл". Поне засега обаче изглежда, че руснаците опитват да отговорят по съдебен път, а не да отстъпят: 3 млн. лв. плаща държавата за адвокати срещу "Лукойл"

Източник: Intelligenceonline

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес