Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдното министерство на САЩ препоръча разделяне на Google

09 октомври 2024, 15:01 часа • 345 прочитания

Правосъдното министерство на САЩ направи препоръки за бизнес практиките на търсачката Google, като даде сигнал, че обмисля възможно разделяне на технологичния гигант като антитръстов инструмент, предаде CNBC.

Ограничаване на монопола

Необходимите инструменти за предпазване от и ограничаване на монопола могат да включват договорни изисквания и забрани; изисквания за недискриминационен продукт; за данни и оперативна съвместимост и структурни изисквания, според документа на правосъдното министерство.

Още: Google окончателно премахна опцията за проверка на кеша

Правосъдното ведомство обяви също, че обмисля поведенчески и структурни мерки, които ще попречат на Google, да използва продукти като браузъра Chrome , електронния магазин Google Play и операционната система Android, за да облагодетелства търсачката си и свързаните с Google, продукти и приложения.

Препоръките идват, след като американски съдия постанови през август, че Google, държи монопола при онлайн търсачките. Правителството на САЩ заведе дело през 2020 г. заради това, че Google, е запазил пазарния си дял от общия пазар на онлайн търсачки, създавайки значителни бариери за влизане в сектора. Съдът установи, че Google, е нарушил Антитръстовия закон на Шърман, който забранява монополите.

Президентът на Google, по глобалните въпроси Кент Уокър съобщи тогава, че компанията планира да оспорва постановлението.

Най-вероятният изход, според някои правни експерти, е, че съдът ще поиска от Google, да отмени някои споразумения, като това с Apple, но е малко вероятно да се стигне до разделяне на компанията.

Още: Съдът на Европейския съюз потвърди милиардна глоба за Google

През второто тримесечие подразделението на Google, за онлайн търсения е регистрирало приходи от 48,5 милиарда долара, или 57 на сто от общите постъпления на компанията - майка Alphabet. То има дял от 90 на сто от пазара на търсения в мрежата.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес