Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опит в България: Да загубиш 15 млн. заради скрита от твой служител глоба

03 април 2024, 14:21 часа • 2792 прочитания

Дъщерната фирма на швейцарската "Хитачи Енерджи" в България спечели поръчка за почти 15 лв. с ДДС. Никой не я обжалва, но няколко месеца по-късно поръчката е загубена. На мястото на първоначално спечелилите е избран конкурентът им с оферта от 15,5 млн. лв. Сега се появява шанс дъщерната компания на швейцарците да си я върне, но предстои да разберем ще успее ли.

Всичките проблеми са заради скрит от служители акт, който Инспекцията по труда е съставила на фирмата в Севлиево - или поне така твърдят шефовете на дружеството Стефан Минчев и Андрея Броняра.

Още: Широко затворени очи: Министър Йоловски и е-поръчките, за които трябва да се говори

Историята

На 5 юни м. г. "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) ЕАД обявява поръчка за 342 елегазови прекъсвача за номинално напрежение 110kV - със стоманени носещи конструкции и принадлежности към тях. Още: Над два пъти се увеличи участието на фотоволтаичните централи в електрическата мрежа за година

Явяват се три фирми: "Хитачи Енерджи България" ЕООД – Севлиево, "Миг 23" ЕООД – София, и "Семо" ООД - София. Ценовото предложение на третата не е отворено изобщо, заради установени нередности в документацията ѝ. За изпълнител на първо място е класирана "Хитачи", на второ – "Миг 23". Обжалване няма.

Решението е обявено на 17 август м. г. В законовия срок "Хитачи" не представят документи за сключване на договор. От ЕСО през това време проверяват служебно в ИА "Главна инспекция по труда" и намират влязло в сила наказателно постановление срещу дружеството. Съставено е в октомври 2022-ра за нарушение на Кодекса на труда, даже е платена санкцията от 1500 лв. Тоест, всичко това се е случило далеч преди фирмата да кандидатства за милионната поръчка. Още: Държавата увери: Електроенергийната система не е разбалансирана

Да, но нищо подобно не е декларирано в документите!

Нарушения на Кодекса на труда, данъчното право и мн. др. се декларират в специалния документ за кандидатстване по обществени поръчки с абревиатура ЕЕДОП, който представлява предварително доказателство, че отговаряте на всички условия за участие в дадената процедура, че не сте извършили един куп нарушения, които са изрично посочени.

На въпроса дали икономическият оператор е нарушил, доколкото му е известно, задълженията си в областта на трудовото право, от "Хитачи" отговорили: "Не".

Когато комисията установява нередността, сигнализира до фирмата и указва да представи доказателства, че липсват основания да бъде отстранена.

Още: Нарушения при обществени поръчки взели главите на шефовете на "Автомагистрали"

От дружеството пишат на ЕСО, че имат проблеми в организацията, че управителите не са знаели нито за нарушението, нито за плащането на санкцията. Едва след като научават това, подават жалба в Районния съд на Севлиево за отмяна на наказателното постановление, а в Административния съд на Габрово - за възобновяване на административно-наказателното производство. До Инспекцията по труда пък - да бъде заличен записът с нарушението от системата.

Още: "Само една фирма печели, правилата са нагласени": Така ли МВР поръчва алкохолни и наркотестове?

Районният съд на 12 януари т. г. оставя без разглеждане жалбата. Искането на "Хитачи" е отхвърлено и от Административния съд на 8 януари.   

На 12 януари ЕСО променя решението си и избира фирмата "Миг 23" за изпълнител. "Хитачи" бива отстранена и веднага подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Даже две на брой.

Пред КЗК от дружеството твърдят, че постановлението не е влязло в сила, а причина за закъснялото обжалване е, че служители на "Хитачи" укрили акта, че от Инспекцията по труда не изпратили покана до управителите за връчването му, а го връчили на служители с генерални, а не с изрични пълномощия да го представляват в Севлиево.

Управителите твърдят, че узнали за акта на 1 ноември 2023 г., и то от дружеството, с което им предстои да сключат договор. Затова толкова късно го обжалват.

Още: АДФИ установи нецелево изразходвани стотици хиляди левове

До ЕСО пък изпращат тогава писмо, че са предприели съответните мерки за надеждност. Приложили документ от Габровската инспекция по труда, че при последващи проверки не са установени други нарушения и че дружеството е приложило мерките за надеждност.  

Нова надежда

Според Антимонополната комисия фактът, че са платили санкцията, не означава, че са знаели за акта: "…жалбоподателят като участник в процедурата не е бил запознат с обстоятелството, че по отношение на него има издадено наказателно постановление за нарушение по чл. 62, ал.3 от КТ и именно това е причината да не го отбележи. Този извод не се променя и от обстоятелството, че имуществената санкция е била заплатена от дружеството".

В резултат Антимонополната комисия се произнася в полза на „Хитачи“. Преписката е върната на ЕСО да направи нов избор по дадените указания. На ЕСО е наложена глоба от 4500 лв., за да платят разноските на жалбоподателя.    

Още: Инхаус процедурите ще могат да поскъпват

Освен заплетената ситуация с поръчката, за ЕСО се появява и екологичен проблем.

Поръчката за доставка на елегазови прекъсвачи предизвика острата реакция на депутата от "Възраждане" Даниел Петров, който се гневи, че ЕСО купува елегазови прекъсвачи. "В протоколът от Киото е записано, че SF6 – елегаз (серен хексахлуорид), е вреден за околната среда. Този тип газ има атмосферен живот от 3200 години и потенциал за глобално затопляне 23 900 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Елегаза (SF6) се счита за един от най-опасните, известни парникови газове", е писал депутатът до двама министри.

Според него, ако тази поръчка се реализира, нови 3,5 – 5 тона елегаз ще се доставят в България.  "Елегаза (SF6) е електрически изолатор и обикновено се използва под формата на втечнен сгъстен газ при производство на елегазови прекъсвачи. За зареждане на един елегазов прекъсвач 110 kV са необходими около 10-12 кг елегаз. Това означава, че в монтираните до момента в експлоатация, основно в ЕСО ЕАД, но и в други ведомствени подстанции прекъсвачи, са доставени и заредени повече от 10-12 т елегаз. Само в ЕСО ЕАД остават близо 1000 бр. прекъсвачи за подмяна, което означава още над 10-12 тона елегаз", отбелязва Даниел Петров.

От МОСВ са му отговорили, че европейският регламент, с който се ограничава производството и употреба на SF6, е влязъл в сила на 11 март т.г. Поетапни забрани за пускането в експлоатация на електрическа комутационна апаратура, която използва флуорсъдържащи парникови газове в изолационен материал или среда за прекъсване на електрически ток, започват от началото на 2026 до 2032 г. Пълна забрана за употребата на свеж SF6 има от началото на 2035 г.

Накратко – в момента няма забрана за апаратура, работеща със серен хексафлуорид.

От енергийното министерство преди да отговорят са се допитали до ЕСО. От там посочват, че в електрическите прекъсвачи газът SF6 винаги се използва в херметично затворени отделения и при нормални режими няма изтичане в околната среда. Поясняват, че имат цех за ремонт на високомощни прекъсвачи, оборудван с апаратура за извличане и възстановяване на SF6, която не изпуска парникови газове в атмосферата. Вредните емисии, изпуснати в атмосферата, според техните доклади, са пренебрежимо малки.

От дружеството допълват, че се стремят да намалят експлоатацията на апарати с употреба на SF6 и следят новите тенденции в изграждането на комутационна апаратура, като декларират готовност да приложат тази технология, която докаже надеждност и функционална приложимост.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес