Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Някогашният най-скъп стартъп в САЩ излиза от процедурата по фалит

31 май 2024, 14:48 часа • 3201 прочитания

Някогашният най-скъп стартъп в САЩ – WeWork е на път да излезе от процедурата по фалит, надявайки се, че по-малкото задължения и офиси за отдаване под наем ще му вдъхнат нов живот, пише BBC.

Компанията, която отдава под наем споделени офис пространства, е основана през 2010 г. и преди беше определяна като бъдещето на офисите, но натрупа загуби по време на агресивното си глобално разрастване.

WeWork подаде заявление за банкрут през миналата година, засегната от резкия спад в търсенето на офис площи, предизвикан от пандемията. След това компанията използва съдебна защита, за да предоговори условията по своите договори за наем и работа с кредиторите си.

От WeWork планират да управляват 337 споделени офис пространства в световен мащаб след фалита е близо наполовина, спрямо юни 2023 г. САЩ и Канада ще останат най-големия ѝ пазар с над 170 локации.

ОЩЕ: Хонконгска компания подаде иск за фалит на "Москвич"

Планът, който беше одобрен в съд по фалитите в Ню Джърси, елиминира 4 млрд. долара от задълженията на компанията и нямалява бъдещите задължения за наем на WeWork с 12 млрд. долара – или повече от половината.

Снимка: iStock

Промените включват и нов собственик в лицето на Yardi Systems, която доставя софтуер на наемодатели на офиси и жилища. Комапнията поема мажоритарен дял в WeWork срещу предоставено финансиране в размер на 450 млн. долара, заедно с други инвеститори. Японската SoftBank Group остава сред поддръжниците на компанията.

От WeWork очакват преструктурирането на компанията да приключи до средата на юни. Одобрението на сделката идва само дни след като бившият ръководител на WeWork Адам Нойман призна, че няма напредък по усиличта му да купи компанията.

Смята се, че той е предложил 500 млн. долара за компанията, оценена на 50 млрд. долара след кръг за набиране на средства през 2019 г.

ОЩЕ: Фалира една от най-големите транспортни фирми в Европа

Нойман напусна WeWork, след като неуспешния опит за набиране на средства чрез листването на акциите ѝ на борсата разкри мащабите на финансовите ѝ загуби и породи въпроси относно неговото управление.

Провалът вдъхнови сериала на Apple TV WeCrashed с участието на Джаред Лето и Ан Хатауей.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес