Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николаус Фрай е новият член на Съвета на директорите на Евроинс Груп

05 септември 2024, 11:32 часа • 609 прочитания

Eдна от водещите застрахователни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа - Евроинс Иншурънс груп АД (ЕИГ), част от Еврохолд България АД, избра Николаус Фрай за нов член на съвета на директорите.

Фрай беше избран на годишното общо събрание на акционерите на 30 август 2024 г. Той ще представлява Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е миноритарен акционер в ЕИГ от 2021 г. насам с близо 10% дял. 

Още двама мениджъри са избрани за членове на борда по време на общото събрание - Иван Костов, главен финансов директор и директор “Управление на риска” на групата, както и Ива Фалина, директор “IT и дигитализация” на ЗД Евроинс АД, българското поделение на ЕИГ. Тримата нови членове на съвета на директорите ще встъпят официално след вписване в Търговския регистър.

Николаус Фрай е дипломиран инженер от Федералния политехнически институт на Лозана, Швейцария (EPFL), и магистър по Бизнес администрация от INSEAD - Франция. Той има богат опит в застраховането и консултантския бизнес, заемайки висши ръководни постове във водещи застрахователни и консултантски групи в Европа и Близкия Изток, сред които Allianz Group, McKinsey and Company, Willis International Holdings, и други компании-лидери в своите сектори. Доказан визионер и стратег, Николаус Фрай ще помага на ЕИГ в развитието на международната мрежа на групата. 

“Щастливи сме да приветстваме толкова опитен мениджър в борда на ЕИГ. Вярваме, че Николаус Фрай ще подсили допълнително управлението на застрахователна ни група, благодарение  на солидната си експертиза, натрупана през годините в ръководните органи на водещи застрахователи в Европа и по света”, коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд.

Иван Костов има повече от 13 години мениджърски опит в областта на финансите, банкирането и консултирането на корпоративни клиенти, като допринася за тяхното разрастване, включително оптимизация на процеси, осигуряване на достъп до финансиране, преструктуриране на дългове, сливания и придобивания. Преди да се присъедини към екипа на ЕИГ, той оглавява дирекция “Корпоративно кредитиране” в една от най-големите банки в България. Бил е също така консултант по управление на финансовия риск във водещ одитор, както и ръководител “Технически бизнес анализи” в голяма международна финтех компания. Иван Костов има магистърска степен по “Финанси и банково дело” от СУ “Св. Климент Охридски”. Той е сертифициран финансов анализатор (CFA), мениджър по управление на финансовия риск (FRM) и регистриран оценител на предприятия, имоти и нематериални активи. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес