Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недка, която носи спомена за обичая Въртяжка и Димитър, който пази над 20 носии от Пирински край

04 септември 2024, 13:02 часа • 6176 прочитания

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна, който тази година се проведе за 16-и пореден път, отново събра хиляди българи в местността „Добромерица“. Този уникален празник на българската култура и традиции предлага на участниците едно изключително преживяване – пътуване назад във времето, където съвременните технологии остават настрана. Посетителите на фестивала се отказват от мобилни телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки и други съвременни удобства, за да се потопят напълно в автентичната атмосфера на българския фолклор. 

Личните истории зад традициите

Събитията на фестивала са не само възможност за масови събирания, но и за споделяне на лични истории, свързани с българската култура. Недка Шопова, специалист, търговски маркетинг в Изи Кредит, все още е в еуфория от първото си участие във Фестивала. Родена в село Попинци, на около 20 км. от Панагюрище, Недка е израснала с любов към фолклора и народните традиции. С повече от 15 години опит в танците и участие в ансамбли като „Еремия“, тя и нейното семейство са живото доказателство за силната връзка с нашите корени.

“Емоцията, която ми носи всяко излизане на сцената, на мегдана или на поляната е невероятна. Гордостта, че имаме толкова богат фолклор, многообразието на неравноделните ритми и неподражаемата ритмика, е голяма.”, споделя младата българка. 

Нейният край принадлежи към Тракийската фолклорна област. Движенията на танците преповтарят ежедневните дейности като точене на тесто или месене на хляб. Тракиецът слива празника и делника и мъдро показва, че всеки ден, дори и обикновен, може да бъде празнуван. Жените играят по-бавно и плавно, с освободени движения на ръцете, изразяващи красота и женственост. Мъжете танцьори пък са типични със забързаните и динамични движения, изразяващи сила, мъжественост, умереност и тържественост.

Недка разказва за специалния обичай „Въртяжка“ на Сирни Заговезни, който днес се изпълнява само в нейното родно село и е израз на вярата в идващото добро чрез всеобщо веселие. Тази уникална традиция, както и съхранените платове в дома й, които тя иска да превърне в автентична носия, подчертават значението на съхраняването и предаването на фолклора от поколение на поколение.

“Нямам наследен талант - всичко идва от любовта към традициите”, споделя Димитър Парапунов.

Димитър е регионален мениджър на Изи Кредит за Разлог и Якоруда. Той е пример за човек, дълбоко свързан с българските традиции. Родом от Разлог, той цял живот се занимава с танци, а от 10 години е член и на танцовата група „Мехомия“. В дома си пази над 20 мъжки, женски и детски носии от Пиринския край. Неговата любов към традициите го мотивира да изучава и изпълнява танци от цяла България.

За седма поредна година Димитър посещава Фестивала в Жеравна, където заедно със семейството си участва в традиционните хора. Специалният „Кът за моми и ергени“, който той описва като един от най-посещаваните и забавни моменти на фестивала, допълнително подчертава значението на събитията, които събират хората около общи корени и традиции.

„Силата на доброто“ – Мисията на Изи Кредит

Подкрепата на Изи Кредит за фестивала в Жеравна е част от тяхната дългосрочна инициатива „Силата на доброто“. Компанията се стреми да споделя доброто и да насърчава положителните промени във всички сфери на живота. Със своя ангажимент към съхраняването и популяризирането на националните ни ценности Изи Кредит продължава да бъде пример за социална отговорност и подкрепа на културата.

Фестивалът в Жеравна, със своята атмосфера, изпълнена с музика, танци и живи традиции, показва, че България има какво да сподели със света. Той е едно от малкото места, където хората могат да усетят духа на българското село от миналото с неговите обичаи, ритми и носии, които се предават от поколение на поколение. Благодарение на компании като Изи Кредит, които подкрепят културни събития с дълбоко национално значение, нашето наследство продължава да бъде живо и актуално.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес