Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъск съди рекламодатели, защото отказаха да рекламират в "Х"

07 август 2024, 06:44 часа • 837 прочитания

Социалната платформа "X" на Илон Мъск съди рекламна група и няколко големи корпорации, обвинявайки ги, че са причинили загуби за милиарди долари, като "незаконно" са бойкотирали социалната медия, предаде АФП.

"Опитахме се да постигнем мир в продължение на 2 години, сега е война", заяви милиардерът, основател на Tesla и SpaceX. Той купи Twitter в края на 2022 година и го преименува на "Х".

Антитръстовият иск, подаден във федерален съд в Тексас, е насочен срещу Световната федерация на рекламодателите (WFA), Uniliver, Mars, CVS Health и Orsted, датска енергийна компания. Искът обвинява WFA, чрез инициатива, известна като Глобален алианс за отговорни медии (GARM), в заговор с компаниите и други лица, за да "колективно задържат милиарди долари приходи от реклама" от "X".

Още: X.com официално заменя Twitter

Редица рекламодатели напуснаха Twitter след поглъщането от Мъск заради опасенията за нивото на модериране на съдържанието при новата собственост и противоречивите позции на самия Мъск, изразявани в платформата.

Бойкотираха ни незаконно

Главният изпълнителен директор на "X" Линда Якарино заяви във видеоклип, публикуван в платформата на 6 август, че "X" е жертва на "систематичен незаконен бойкот".

"Те се сговориха да бойкотират X, което застрашава способността ни да процъфтяваме в бъдеще. Никоя малка група хора не трябва да може да монополизира това, което се монетизира", каза Якарино.

Още: Съд в САЩ на практика каза на Мъск, че в платформата му "Х" често лъжат

X иска съдебен процес със съдебни заседатели и обезщетение, но не е ясно какъв е размерът, посочва БГНЕС

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес