Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъск отново не е най-богатият човек в света

13 декември 2022, 11:53 часа • 3050 прочитания

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск вече не е най-богатият човек в света. Той отстъпи тази титла на председателя и главен изпълнителен директор на Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) Бернар Арно, пише CNBC, позовавайки се на индекса на милиардерите на Forbes, цитирано от Economic.

Акциите на Tesla затвориха в понеделник с около 6.3% спад за деня. Цената им се сви наполовина през тази година в резултат на разпродажбите, които се ускориха още повече след придобиването на Twitter от Мъск в сделка за 44 млрд. долара.

Богатството на милиардера, свързано най-вече с акциите на Tesla, се увеличи вследствие на огромния им скок – само за две години те поскъпнаха с над 1000%. Мъск държи титлата най-богат човек в света от септември 2021 г., когато изпревари основателя на Amazon Джеф Безос.

ОЩЕ: Илон Мъск се държал със служителите си като с "боклук": Уволнени чистачи разказват

С активи, сред които превозни средства и семейни тръстове, Бернар Арно пък притежава малко над 60% от класа акции с право на глас в LVMH.

Справка в индекса на Forbes, следящ състоянието на милиардерите в реално време, показва, че тази сутрин богатството на французина се оценява на 186.2 млрд. долара, докато това на Мъск се е свило още 3.9% до 181.3 млрд. долара. Арно натрупа богатството си, изграждайки най-големия конгломерат за луксозни стоки в света, който включва марки като Louis Vuitton, Tiffany, Tag Heuer и Celine.

ОЩЕ: Пикапът на Tesla събра 1,5 милион поръчки

Индексът на милиардерите на Bloomberg, който използва малко по-различна методология, все още класира Мъск на първо място по богатство в света със 168 млрд. долара, следван от Арно със 167 млрд. долара. Според данни на FactSet Мъск в момента притежава 14.11% от акциите на Tesla в обращение с пазарна стойност от 530 млрд. долара.

Арно отнема титлата на Мъск за втори път, след като преди седмица акциите на Tesla отново потънаха за кратко.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес