Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мартин Димитров, мениджър в Mars: България е сред най-развитите пазари в грижата за домашни любимци

05 септември 2024, 11:50 часа • 1193 прочитания

Това посочи Мартин Димитров, мениджър „Категории Балкани“ в Mars, Inc. – един от най-големите производители на храни в света с бранд порфолио, включащо M&M's®, SNICKERS®, MARS®, ORBIT®, PEDIGREE®, WHISKAS® и др.

1. Г-н Димитров, Mars, Inc. има над 110-годишна история, като понастоящем оперира в над 80 пазара, нареждайки се сред едни от най-големите частни компании в света. Как Mars, Inc. успява да поддържа подобен успех вече повече от век и какъв е приносът на компанията за еволюцията в сегмента на хранителните продукти?

-        Mars, Inc. успява да поддържа своя успех благодарение на силната си ангажираност към качество, иновации и устойчивост. Нашата компания винаги е поставяла потребителите на първо място, стремейки се да отговаря на техните нужди и предпочитания. С течение на времето, ние сме инвестирали значителни средства в научноизследователска и развойна дейност, което ни позволява да предлагаме иновативни продукти с високо качество. Едновременно с това, нашият фокус върху устойчивостта и отговорното поведение е допринесъл за по-добро бъдеще както за нашите потребители, така и за планетата.

Mars Petcare, част от Mars, Inc., също играе важна роля в този успех. R&D центърът за хранене на домашни любимци WALTHAM, е водеща институция в областта на храненето и благополучието на домашните любимци, като напредва в изследванията в областта на храненето и здравето на домашните любимци повече от 50 години. Тази дългогодишна ангажираност към иновации и научни изследвания значително допринася за нашия успех и за еволюцията в сегмента на хранителните продукти.

2. Какво отличава бизнес модела на Mars, Inc. от останалите конкуренти на пазара? 

-        Mars, Inc. е уникална със своята семейна структура, която ни позволява да бъдем по-гъвкави и дългосрочно ориентирани. За разлика от публично търгуваните компании, ние не сме зависими от краткосрочни изисквания на инвеститорите. Освен това, оперираме в различни сегменти на FMCG пазара (дъвки, шоколади, храни за домашни любимци и сладолед на Балканите), което ни дава възможност да използваме синергии и да разнообразяваме портфолиото си. Нашият акцент върху иновациите и качеството ни поставя в позиция на лидер в индустрията.

3. Какви са последните тенденции на пазара на хранителните продукти? Какво е бъдещето на тази индустрия?

-        Пазарът на хранителни продукти продължава да расте както в стойност, така и в обем. Потребителите продължават да търсят известни и качествени марки, на които имат доверие от десетилетия. В същото време, се наблюдава нарастващ интерес към продукти с по-здравословен и устойчив профил. В бъдеще, очакваме този тренд да се задълбочава, с все по-голямо значение на иновациите и технологиите в производството на храни.

Дигитализацията играе все по-важна роля в индустрията, като иновации и решения, базирани на изкуствен интелект, започват да променят начина, по който функционират компаниите на FMCG пазара. Електронната търговия с бързооборотни стоки също набира скорост, като онлайн платформите оформят бъдещето на пазаруването, предлагайки по-голямо удобство и персонализация на клиентите.

Големите данни и анализите стават все по-важни за разбирането на потребителското поведение, позволявайки на компаниите да предлагат по-точно насочени продукти и услуги. След значителното забавяне на ръста на инфлацията през последните месеци, очакваме тя да се задържи в обичайните за пазара стойности от 4-5% на годишна база през 2024 г., като в някои месеци е възможно да наблюдаваме дори дефлация. Това ще донесе известно спокойствие и предсказуемост както за потребителите, така и за бизнеса.

Големите вериги стават все по-преднамерени в промоционалните си активности, изместват традиционната търговия, като нови играчи навлизат на пазара на модерната търговия. Борбата за доверието на клиентите става все по-ожесточена, което води до по-голяма конкуренция и иновации в сектора.

4. Вие сте мениджър, отговорен за региона на Балканите, където попада и нашият български пазар. С какво се различават потребителските предпочитания в тази част на света спрямо други пазари, където оперира компанията?

-        Потребителските предпочитания на Балканите се характеризират с висока привързаност към традиционни вкусове и марки. В същото време, се наблюдава нарастващ интерес към иновации и нови продукти, които предлагат добавена стойност. Българският пазар, например, се отличава с голямо разнообразие и динамика, което изисква от нас да бъдем постоянно в крак с променящите се тенденции и потребителски нужди.

Макар и в категория шоколад, западните Балкани да имат по-добре развити мултипак опаковки, а българинът да залага на единичните импулсни шоколадови продукти, в категорията за домашни любимци, България е в топ 3 на най-развитите пазари на Балканите.

5. Живеем в свят, който все повече поставя акцент на ESG политиките (Environmental, social, and governance – от англ. ез. – екологично, социално и корпоративно управление). Mars, Inc. има сериозно влияние върху индустрията в която оперира. Какви модели е прилагала компанията по този въпрос в миналото и на какви ESG практики залага в наши дни?

-        Mars, Inc. има дългогодишна традиция в прилагането на устойчиви практики. В миналото сме въвели множество инициативи за намаляване на въглеродния отпечатък, устойчиво снабдяване с ресурси и подобряване на условията на труд. В наши дни, ние продължаваме да разширяваме тези усилия, като поставяме още по-голям акцент върху устойчивото развитие, отговорното потребление и социалната отговорност. Нашата цел е не само да постигаме високи стандарти, но и да вдъхновяваме другите в индустрията да следват нашия пример.

6. Това че компанията е частна, т.е. не е публично търгувана, позволява ли по-голяма свобода в налагането на ESG политики, които да оказват устойчиво влияние на пазара? Изобщо има ли разлика в модела на управление по ESG въпроса между частните корпорации и тези, чиито акции са публично търгувани, където често се наблюдава натиск от страна на акционерите и самия пазар?

-        Да, фактът че Mars, Inc. е частна компания ни предоставя значителна свобода и гъвкавост в налагането на ESG политики. Не сме обвързани с краткосрочни цели и можем да се фокусираме върху дългосрочни инициативи, които да имат устойчиво въздействие. Частните корпорации като нашата могат да инвестират в устойчиви практики без да се притесняват от натиск от акционерите за бързи резултати. Въпреки това, и публично търгуваните компании имат възможност да постигнат високи стандарти по ESG, но често са подложени на по-големи изисквания и очаквания от страна на пазарите и акционерите.

7. Според някои критици т.нар. зелени политики представляват по-скоро модели налагани по административен начин, които действат ограничаващо на конкуренцията. От друга страна едва ли има човек, който да не иска чиста природа. Какво е мнението Ви за истинския потенциал на ESG моделите?

-        Аз вярвам, че ESG моделите имат огромен потенциал да трансформират бизнеса и обществото към по-устойчиво и отговорно бъдеще. Въпреки че има критики, че някои зелени политики могат да бъдат ограничаващи, аз съм убеден, че правилното им прилагане може да създаде нови възможности и конкурентни предимства. Ключът е в намирането на баланс между регулациите и иновациите, така че да се постигнат реални и измерими резултати, които да бъдат от полза както за бизнеса, така и за обществото и околната среда.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес