Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почиствате прахосмукачка робот

09 септември 2024, 09:00 часа • 780 прочитания

Според един от законите на Мърфи, за да изчистите нещо, трябва да измърсите друго. И ако чистите с прахосмукачка робот, е ясно, че съвсем скоро самата тя ще има нужда от почистване – иначе просто ще разнася мръсотията наоколо. Как да не допускате това, ще ви разкажем сега.

Защо да почиствате прахосмукачката

Купили сте си нов, хубав модел прахосмукачка робот. В описанието пише, че се почиства сам и това е вярно – сам пристига до станцията, изпразва контейнера си в специален кош и измива мопа си. Избрали сте точно такъв модел, за да прави всичко вместо вас. Защо тогава да го чистите?

С времето лесно ще забележите, че това е необходимо. Докато почиства, замърсявания полепват по цялата повърхност и по важни за работата на робота места. Това му пречи да почиства ефективно. Замърсената прахосмукачка може да започне да драска пода или да се повреди. Така че ако искате роботът да ви служи още по-дълго и ефективно, важно е да му отделяте специално внимание и да го почиствате периодично.

Къде се замърсява роботът

Ако кажем, че прахосмукачката се цапа навсякъде, вероятно няма да сме далече от истината. И все пак има някои места, на които се натрупват повече замърсявания.

За контейнера за отпадъци ще се досетите сами, но и в четките и колелцата на прахосмукачките се заплитат косми от коси и домашни любимци и полепват частици. По сензорите се натрупва прах. Портовете за зареждане също могат да се запрашат и да спрат да работят добре. Ако роботът има моп за мокро почистване, той също има нужда от пране.

Как да почистите прахосмукачка робот

Най-точни указания за почистване на прахосмукачката ще получите, ако прочетете ръководството за употреба на производителя. Някои модели имат нужда от специални грижи за конкретни техни части. И все пак има някои общи правила, което е лесно да спазвате.

Проверете четките и ролките и премахнете полепналите коси и частици по тях. Изперете мопа добре и го оставете да съхне на въздух. Извадете контейнера и го измийте. Избършете корпуса отвън, като обърнете специално внимание на сензорите в долната част на прахосмукачката – те насочват движението на уреда и е важно да разпознават добре настилките и препятствията. След това почистете и отворите за зареждане.

Някои модели имат нужда от периодична подмяна на въздушни филтри. В указанията за употреба на производителя ще прочетете как и кога да правите това за вашата прахосмукачка робот.

Колко често да почиствате робота

Това също зависи до голяма степен от модела на прахосмукачката, затова първо вижте указанията. От значение е и това колко често използвате робота и колко замърсено е помещението, в което работи.

Най-често се налага да правите следните неща:

  • Да изпразвате контейнера за отпадъци след всяко пускане на уреда и да преглеждате колелцата и ролките за заседнали частици и косми.
  • Веднъж в седмицата да вадите четката и да я миете в топла вода, ако пускате прахосмукачката всеки ден и ако имате домашни любимци или малки деца. Бършете добре и колелцата, за да не драскат пода.
  • Веднъж в месеца да избърсвате внимателно сензорите за движение, както и портовете за зареждане.
Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес