Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фондът за 1 млрд. евро на НАТО инвестира в AI, роботи и космически технологии

18 юни 2024, 09:18 часа • 555 прочитания

Консорциум от съюзници на НАТО потвърди първия транш от компании, получили финансиране като част от фонда за иновации на групата от 1 млрд. евро, предава Reuters.

Алиансът разкри фонда през лятото на 2022 г., месеци след руската инвазия в Украйна, обещавайки да инвестира в технологии, които биха подобрили нейната отбрана. Фондът е подкрепен от 24 от 32-те страни членки на НАТО, включително Финландия и Швеция, които се присъединиха към алианса по-рано тази година. 

ОЩЕ: Столтенберг към Байдън: 23 членове на НАТО отделят 2% от БВП за отбрана

Във вторник Фондът за иновации на НАТО потвърди, че е инвестирал директно в 4 европейски технологични компании, които според него ще помогнат за справяне с предизвикателствата в отбраната, сигурността и устойчивостта.

Снимка: iStock

Органът е отпуснал финансиране на Fractile AI, производител на компютърни чипове в Лондон, целящ да направи големи езикови модели като тези, които захранват ChatGPT, да работят по-бързо, както и на германската ARX Robotics, която проектира безпилотни роботи с функции, вариращи от тежко вдигане за наблюдение.

Другите две стартиращи компании бяха британският производител iCOMAT, който произвежда по-леки материали за превозни средства, и Space Forge, уелска компания, която използва условията на космоса – като микрогравитация и вакуумни условия – за изграждане на полупроводници в орбита.

ОЩЕ: Столтенберг: 500 хил. войници на НАТО са в пълна бойна готовност

„Разрешаването на достъп до стратегически технологии е от ключово значение за осигуряването на безопасно и проспериращо бъдеще за един милиард граждани на алианса“, казва Андреа Траверсоне, управляващ партньор на фонда.

Фондът също си партнира с фирмите за рисков капитал Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital и Vsquared Ventures, за да подкрепи по-нататъшни инвестиции в дълбоки технологии на континента.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес