Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансово закъсал производител на електромобили обяви фалит

18 юни 2024, 14:40 часа • 8516 прочитания

Базираният е Калифорния, САЩ, електромобилен стартъп Fisker подаде молба за защита от фалит след серия от дискусии с голям производител на автомобили за евентуална инвестиция, които приключиха без успех, предава Bloomberg.

В своето изявление, подадено на 17 юни в съда в Делауеър, Fisker посочва активи на стойност между 500 млн. и 1 млрд. долара и пасиви между 100 млн. и 500 млн. долара. Документът защитава Fisker от кредиторите, докато разработва план за изплащането на дълга си към тях.

ОЩЕ: 5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Производителят на електромобили обяви фалит, след като по-рано представи по-слаби от очакваното финансови резултатие и заяви, че планира да съкрати 15% от работната си сила. Fisker посочи през февруари, че изпитва „сериозни съмнения“ относно способността си да продължи своя бизнес, освен ако не може да си осигури допълнителн финансиране.

Снимка: iStock

Fisker разкри през март, че си е осигурил финансиране от 150 млн. долара от съществуващ заемодател, но финансирането зависи от стартирането на инвестиция от неидентифициран автомобилен производител. Но преговорите с въпросния концерн са приключили без сделка.

Фалитът е обявен в момен, когато производителите на електрически превозни средства изпитват затруднения да се адаптират към забавящите се продажби в САЩ и Европа. Въпреки че ентусиазмът за електромобилите остава силен, близо 60% от глобалните продажби на електромобили през 2024 г. ще бъдат реализирани в Китай, изчислява BloombergNEF в доклад от януари.

ОЩЕ: Някогашният най-скъп стартъп в САЩ излиза от процедурата по фалит

Концернът се сблъска с производствени и технически проблеми, като миналата година понижи насоките си за производство. Фалитът на компанията е предхождан от тези на редицата други стартъпи в сферата на електромобили, включително Charge Enterprises, която инсталира зарядани станции. Тя подаде молба за защита от фалит през март. Производителите на електромобили Lordstown Motors и Proterra подадоха молба за банкрут миналата година.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес