Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гущери стават травестити заради глобалното затопляне

03 юли 2015, 11:58 часа • 24221 прочитания

Климатичните изменения са оказали мощно въздействие върху австралийските влечуги. Поради аномални жеги се нарушила генетичната система за определяне на пола на брадатия дракон (Pogona vitticeps). В резултат все повече мъжки се превръщат в женски, съобщават учените на страниците на списание Nature.

Известно е, че полът при много влечуги се определя не само от набора хромозоми (при брадатият дракон това са Z и W: набор ZZ при мъжките и ZW – при женските), но и от температурата на средата, в която съзряват оплодените от тях яйца. Но за първи път в дивата природа хромозомната система се оказала изместена от температурната.

Артър Джордж (Arthur Georges) и колегите му от университета на Канбера от 2003 година работят с брадатия дракон на територията на щатите Куинсланд и Нов Южен Уелс. Оказало се, че в периода 2003-2011 г. поради аномална жега делът на самките (пълноценни от гледна точка на анатомията, физиологията и поведението, но с "мъжки" набор хромозоми, ZZ) е нараснал от 6 на 22 процента.

Освен това такива "травестити" се оказали по-големи, здрави и способни да снасят два пъти повече яйца от обикновените самки. "Татковците, превръщайки се в майки, стават най-добрите майки", отбелязва Джордж.

Когато самките "травестити" се чифтосвали с обикновени самци, потомството им било изключително с Z-хромозоми. По такъв начин глобалното затопляне измества нормалните самки от популациите и заплашва да унищожи хромозомната система за определяне на пола. Полът на бъдещите дракони все по-често се избира в съответствие с температурната среда, в която се намират яйцата.

Макар че този способ помага на гущерите да реагират оперативно на климатичните изменения, създавайки оптимален баланс между самки и самци, неговото преобладаване ще доведе до обратния ефект – неочакван скок на температурите рискува да доведе до рязко спадане на броя на особите от един от половете и по този начин заплашва популацията с измиране, допълва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес