Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елените карибу и пеперудите монарх са заплашени от изчезване

06 декември 2016, 09:12 часа • 23958 прочитания

Популацията на елени карибу в Канада е достигнала исторически спад и те вече са влезли в категорията „заплашени от изчезване“. Същото важи и за пеперудите монарх, става ясно от доклад на Комисията за застрашените видове в Канада, съобщи БГНЕС.

Причините за ситуацията с елените карибу е изчезването на северните гори заради изсичане и развитието на минното дело, както и промени в естествения хабитат на тези животни заради глобалното затопляне. През октомври Световният фонд за дивата природа (WWF) предупреди за особено тревожния факт, че стадата карибу в Канадския север са намалели с 95-98% само за 30 години.

Пеперудата монарх също е влязла в категорията „заплашен от изчезване вид“ особено на местата си за зимуване в Мексико. Тази пеперуда е мигриращ вид и всяка година изминава 4 000 км. между Канада и Мексико, за да избяга от снега. През юни 200 интелектуалци, учени и артисти от Мексико, САЩ и Канада писаха до ръководителите на тези три страни с искане за забрана на минните дейности и незаконното изсичане на горите в мексиканския резерват, където пеперудите монарх отиват да зимуват.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес